Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TERME´DE PEKMEZLER KAYNAMAYA BAŞLADI

TERME´DE PEKMEZLER KAYNAMAYA BAŞLADI

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının başköşesinde yer alan hurma pekmezi kaynatma sezonu Terme´de başladı.

Terme´de beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden biri olan hurma pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı.
Hurma pekmezi yapımının oldukça meşakkatli olduğunu aktaran Kozluk Mahallesinden Huriye Kılıç pekmezin yapımı ile ilgili şu bilgileri verdi ?Öncelikle hurmalarımızı topluyoruz. Sonra hurmaların saplarını ayırarak doğruyoruz. Doğradığımız hurmaları iyice kıvam ve lezzet alsın diye bir kaç gün daha olgunlaşması için bekletiyoruz. İyice olgunlaşan hurmaları, büyük kazanlarda kaynatarak haşlıyoruz. Daha sonra tülbentten süzerek suyunu pekmez tavalarına aktarıyoruz. Odun ateşinde gün boyunca, koyu kıvam alana kadar kaynatıyoruz. Pekmezlerimiz böylece yenmek üzere hazır hale gelmiş oluyor. Biz bu pekmezi, içine kabak kurusu ve ceviz de katarak tüketiyoruz. Hurma pekmezi bu şekliyle daha da lezzetli oluyor?dedi.

?HASTALIKLARA KARŞI KORUYUCU?
Trabzon hurmasında A, C, E ve B (B6, folik asit, tiamin) vitaminleri ve manganez, bakır, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller bulunduğunu aktaran uzmanlar ?Trabzon Hurması kanserden korur, bağışıklığı kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır, tansiyonu düşürür, kan dolaşımını artırır, göz sağlığına iyi gelir, yaşlanmayı geciktirir. Hıçkırığı kesmek için de tavsiye edilir. Anne sütünü arttırdığı da bilinen faydaları arasında yer almaktadır.?açıklamasında bulundu.