Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

AHMET SEZGİN´DEN MEHMET AKİF SEMİNERİ

       AHMET SEZGİN´DEN MEHMET AKİF SEMİNERİ

M. Akif Ersoy Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni-Şair-Yazar Ahmet Sezgin, Mehmet Akif´in vefat yıldönümü vesilesiyle Terme´de okuyan yüksekokul öğrencilerine bir seminer verdi.

Terme Yükseköğrenim Yurdu´nda kalabalık bir öğrenci topluluğuna hitap eden Ahmet Sezgin, Mehmet Akif Ersoy´un hayatıyla ilgili olarak öğrencilere şunları söyledi: ?İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy; şair-yazar olmanın yanında fikir ve dava adamı, aydın, veteriner, üniversite hocası, milletvekilidir. Onun Arapça, Farsça ve Fransızcayı mükemmel konuşup yazabildiğini; Kur´an meali yazacak kadar İslam âlimi bir hafız olduğunu, İstanbul Boğazını yüzerek geçecek kadar yüzme bildiğini, güreş şampiyonluklarının bulunduğunu, ney çaldığını biliyor muydunuz?
Mehmet Akif, şu özelliklerden nefret ederdi: Gurur, kibir, makam hırsı, cimrilik, maddi pislik, çok yüzlülük, cehalet, edepsizlik, tembellik, ümitsizlik, kutsala hürmetsizlik, sözünde durmamak.Mehmet Akif, çok vefalı ve yardımsever bir insandı.Fakir olduğu halde ölen dostunun 3 çocuğuna evine alıp bakan biriydi.O, çok yönlü bir şahsiyetti.Hem İslam ve Doğu klasiklerini hem de Batı klasiklerini okuyan bir büyük aydındı o. Kışın giyecek paltosu olmadığı halde İstiklal Marşı için kendisine verilen büyük maddi ödülü şehit ailelerine bağışlayan İslam ve İstiklal şairi M. Akif´in "vatan haini" muamelesi görmesi ve peşinde her gün bir "polis hafiyesi"nin dolaşmasının nedeni neydi?
Kurtuluş Savaşı´na katılmış, büyük şair ve fikir adamı M.Akif, ömrünün son 10 yılını neden Mısır´da kahrolarak geçirmek zorunda kalmıştır? Ölümüne az bir zaman kala Mısır´dan ülkesine dönen, Beyoğlu´nda Mısır Apartmanında vefat eden Mehmet Akif´in cenazesinde bir tek devlet yetkilisi bulunmamıştır.


Mehmet Akif´in idealindeki ?Asım´ın nesli?ni yetiştirebilmek, istiklal ve ?Çanakkale ruhu?nu yaşatabilmek, tarihteki büyük yeniden kuşanıp "diriliş medeniyeti"ni yeniden inşa edebilmek için onun hayatı, şahsiyeti, mücadelesi, fikir ve sanatı, özellikle de Safahat isimli muhteşem eseri, istiklal Marşımızın anlam ve ruhu her yönüyle yeni nesillere anlatılmalı ve onlara ideal bir millî şahsiyet kazandırılmalıdır.
?Asım´ın nesli diyordum ya, nesilmiş gerçek./İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek!? mısralarını ruhumuza ve hayatımıza hâkim kılmaya ne dersiniz Asım´ın nesli gençler? Mehmet Akif gibi zirve şahsiyetleri yalnızca "anmak" değil, "bilmek ve anlamak" gerekir.
27 Aralık 1936´da -çok sevdiği Peygamber Efendimizin vefat ettiği 63 yaşında- Hakk´a kavuşan Mehmet Akif´e Allah´tan rahmet dilerim.Gecenin bu saatinde Mehmet Akif´i anlamak için bizi büyük bir ilgiyle dinlemenizden dolayı sizleri tebrik ederim.Yurt Müdürü çok değerli kardeşim Fikri Bey´e de çok teşekkür ederim.?


KYK Terme Yurt Müdürü Fikri Sayılır da seminerle ilgili olarak şöyle dedi: ?Bu ülkenin İstiklal Marşı´nı yazmış, karakter abidesi, millî şairimiz Mehmet Akif´ Ersoy´un hayatı pek bilinmiyor.Bu akşam çok değerli üniversite arkadaşım, Şair-Yazar Ahmet Sezgin Hocam, Milli Şairimiz Mehmet Akif´in hayatını Asımın nesli gençlere çok önemli yönleriyle duygulu anlattı. Bizlere bu çok önemli ve faydalı semineri verdiği için kurumumuz ve sizler adına kendisine çok teşekkür ederim.?