Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

İLÇE MİLLÎ EĞİTİM´DEN ?EĞİTİCİ TOLSTOY? SEMİNERİ

    İLÇE MİLLÎ EĞİTİM´DEN  ?EĞİTİCİ TOLSTOY? SEMİNERİ

Dünya edebiyatının en önemli isimlerinden Tolstoy´un eğitimci yanının anlatıldığı, Daniel Moulin´in ´Eğitici Tolstoy´ adlı kitabının okunup eleştirel gözle tartışılmasıyla ilgili olarak Eğitimci-Yazar Ahmet Sezgin tarafından ortaöğretim öğretmenlerine bir

Dünya edebiyatının en önemli isimlerinden Tolstoy´un eğitimci yanının anlatıldığı, Daniel Moulin´in ´Eğitici Tolstoy´ adlı kitabının okunup eleştirel gözle tartışılmasıyla ilgili olarak Eğitimci-Yazar Ahmet Sezgin tarafından ortaöğretim öğretmenlerine bir seminer verildi.
Terme Anadolu İmam-Hatip Lisesi Mustafa Tellioğlu Konferans Salonunda 18 Haziran tarihinde öğretmenlerin yıl sonu mesleki çalışmaları çerçevesinde verilen seminerde Ahmet Sezgin, edebiyat-sanat-eğitim-öğretmenlik bağlamında Tostoy´un şu görüşlerine yer verdi:
?Önemli hayat dersleri, okuldaki derslerin dışında öğrenilir. Çocuğun, yetişkinlerle ve diğer çocuklarla olan ilişkileri, oyun oynayışı ve doğadaki deneyimleri bilhassa kıymetlidir.?
?Çocuk, doğal bir şekilde öğrenmesi için kendi haline bırakılmalı. Bir çocuğun tecrübe ettiği istemler, o çocuğun gelişimi için gerekli olan şeyle örtüşür.?
?Öğretimde tek bir ölçüt olduğunu kabul edelim: özgürlük?
?Bu tapınaktan biraz bilgi sahibi, faydalı insanlar olarak çıkacağımızı? farz etmeye hakkınız yok. Aslında bu üniversiteden ne alıp götürüyoruz, neye hazırlanıyoruz??
?Ne öğreteceğimi nasıl bileceğim ve nasıl öğreteceğim??
?Eğitimci sözleri ile değil, hayatı ile örnek bir kişi olmalıdır.?
?Eğitimin de sanatın da gayesi öğretmektir. Öğretmenin amacı insanları ahlaklı kılmaktır. Ahlakın kaynağı ise evrensel hakikattir, dindir.?
Ahmet Sezgin, günümüz eğitim sorunları düşünüldüğünde eğitici Tolstoy´un merkeze aldığı birçok konu ve çözüm önerileri bugün için de geçerlidir. Bu kitabın bütün eğitimciler tarafından okunmasında fayda var.? dedi.
Seminer sonunda Yakup Ar, Çakır Ahmet Bilgin, Kani Başar, Adem Sözen isimli öğretmenler, Tostoy´un eğitim anlayışından bugün de faydalanılması gerektiğinden söz ederek M.Akif Ersoy Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni-Yazar Ahmet Sezgin´e teşekkür ettiler.