Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

KARADENiZ- AKDENiZ OTOYOLUNDA SONA GELiNDi

 KARADENiZ- AKDENiZ OTOYOLUNDA SONA GELiNDi

KARADENiZ- AKDENiZ OTOYOLUNDA SONA GELiNDi

İlk kez Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ´Dereyolu´ olarak gündeme getirilen Karadeniz Akdeniz yolunun projesi, 2´inci Abdülhamid tarafından Fransız mühendislere çizdirildi. Projenin ilk temeli ise 1929 yılında dönemin Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından atıldı. Güzergah tartışmaları yüzünden 1933 yılında çalışmaları durduruldu. Proje, 1970´li yıllarda tekrar gündeme getirildi. Fakat bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz´den İç Anadolu´ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle, bir kez daha çalışmalar durduruldu. Son olarak proje, 2004 yılında Ordu´nun Mesudiye İlçesi Topçam´da yapımına başlanılan Topçam Barajı ve Ulaşım Yolları adıyla tekrar gündeme getirildi. ´Dereyolu´ olarak da bilinen Topçam Barajı ulaşım yollarının yapılmasıyla genişletilen proje, değiştirilerek Karadeniz-Akdeniz Yol Projesi olarak devam etti.

143 YILLIK `RÜYA´
143 yıllık rüya olan Karadeniz Akdeniz Yolu´nun ihalesi 2008 yılında yapıldı. Orta ve Doğu Karadeniz´i Akdeniz´e bağlayacak, toplam bedeli 926 milyon TL olan 818 kilometrelik KaradenizAkdeniz Otoyol Projesi; Ordu, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Adana ve Hatay ili sınırları içerisinden geçiyor. 50 ili dolaylı şekilde ilgilendiren projeyle Karadeniz´in kapıları İç Anadolu ve Akdeniz´e açılacak. Proje, Ordu´dan Akdeniz illerine kadar ulaşımı kolaylaştırırken, Rusya ve Gürcistan gibi Karadeniz´e kıyısı olan ülkelere de kent üzerinden ihracatta önemli rol üstlenecek.
Yaklaşık 700 milyon TL harcama yapılan projenin en önemli etaplarından biri de Ordu sınırları içerisinde bulunuyor. Ordu´da Melet Irmağı boyunca 88 kilometrelik yolun büyük bölümü tamamlanıp asfaltlanırken, Mesudiye-Topçam arasında çalışmalar da aralıksız sürüyor. 88 kilometrelik güzergahta 15.1 kilometre uzunluğunda 25 tek tip tünel, çok sayıda köprü ve 330 metre uzunluğunda 1 viyadük yer alıyor. Mesudiye-Topçam arasında yapımı süren son tünelin de yıl sonuna kadar tamamlanarak hizmete girmesi hedefleniyor.

AKDENİZ´DEN ORDU´YA ULAŞIM 6-7 SAATE İNECEK
Projeyle 121 kilometrelik Ordu-Mesudiye yolu, 88 kilometreye düşecek. 2,5 saatlik Ordu-Mesudiye yolu 1 saate inecek. Yolun tamamının ise 2019´da tamamlanması hedefleniyor. Tünel ve viyadüklerle önemli ölçüde kısalacak Ordu-Sivas arası ulaşım da 2 saate düşecek.

KARADENİZ´E KIYISI OLAN ÜLKELERE TİCARET KOLAYLAŞACAK
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, KaradenizAkdeniz Yolu´nun Ordu Giresun Havalimanı ve Ordu Üniversitesi kadar büyük önem taşıdığını söyledi. Yol bittiğinde Karadeniz´e ulaşımın daha kolaylaşacağını, bunun da turizme ve ihracata büyük önemli katkısı olacağını vurgulayan Şahin, "Yol bittiğinde bir Sivaslı 2 saatte Ordu´ya inecek. Kayserili 4 saat sonra, Kahramanmaraşlı 5-6 saat sonra, İskenderun, Hataylı 6-7 saat sonra Ordu´ya inecekler. Ukrayna, Romanya, Rusya´ya ticareti olan illerimiz var. Ürününü satacak Akdeniz´i, Ege´yi, Marmara´yı geçecek. Karadeniz´i bir uçtan bir uça geçerek Rusya´ya ulaşacak. Bu yol bittiği zaman 6-7 saatte İskenderun´dan Karadeniz´e, Ordu´ya inmiş olacak. Karadeniz-Akdeniz yolu 50 ilimizde sanayicimizin daha kolay Rusya´ya, Ukrayna´ya, Karadeniz´e kıyısı olan ülkelere daha kolay ulaşma imkanı olacak" dedi.
Yolun tamamlanmasıyla Ordu´nun da Karadeniz´de lojistik merkezi olabileceğini belirten Şahin, "Gaziantepli ya da Kahramanmaraşlı ürettiği ürünü 16-24 saatte ulaştırdığı Karadeniz´e, bu yol sayesinde 6 saatte ulaştıracak. Bizim için büyük avantaj. Ticarette en pahalı şey ulaşım. Doğu ve Güneydoğu´daki, İç Anadolu´daki en kısa ve en verimli yol, Karadeniz Akdeniz yoludur. Bu yol açıldığında Ordu büyük bir lojistik merkezi olacak. Bunun devamında çok iyi bir limana ihtiyacımız var. Devamında Samsun Çarşamba´ya kadar gelen Samsun-Sarp demiryolunun Ordu-Giresun´dan geçmesi gerekir" şeklinde konuştu. Hbr:Habertürk