Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

YAZAR AHMET SEZGİN´DEN OKUMA SEMİNERİ

   YAZAR AHMET SEZGİN´DEN OKUMA SEMİNERİ

Eğitimci-Şair-Yazar Ahmet Sezgin; Terme Güzelçay Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu´nda öğrencilere ?kitap okuma? konulu bir seminer verdi.

4 bine yakın kitaptan oluşan zengin bir kütüphanesi olduğundan ve her gün kitap okuduğundan söz eden Eğitimci-Yazar Ahmet Sezgin, ?Kitaplar, en sadık dostlarımdır benim.? dedi.

Çocukluk ve gençlik döneminde okuma ve yazma alışkanlığıyla ilgili yaşadığı ilginç hatıralardan; çok zor şartlar altında harçlıklarından artırıp gazete, dergi ve kitap aldığından bahseden Ahmet Sezgin; Mehmet Akif, Necip Fazıl, Kamelettin Tuğcu, Peyami Safa, Cemil Meriç gibi yazar ve fikir adamlarının çileli örnek hayatlarından kesitler sundu. Ayrıca Peygamber Efendimizin (sav)´in, sahabelerin hayatını, Çarşambalı Ali Fuat Başgil´in ?Gençlerle Baş Başa? isimli kitabını, Mehmet Akif´in Sahahat´ını okumalarını tavsiye etti.
Ortaokul ve lise öğrencilerinin büyük bir ilgiyle dinlediği söyleşide Ahmet Sezgin, kitap okuma alışkanlığıyla ilgili şöyle dedi: ?Sevgili gençlerim, önce Allah´ın kitabını yaratan Rabbin adıyla okuyup anlamalıyız; sonra insan kitabını ve kıymetli eserleri okumalıyız.Ama ilmiyle amel etmeyen ?kitap yüklü merkep? olmamalıyız. Bilgili, kültürlü, ahlaklı, cesur, çalışkan, kimlik ve kişilik sahibi gençler olarak sizler, Hak yolunda millete ve insanlığa hizmet etmelisiniz.

Ne okuduğunuz kadar nasıl ve niçin okuduğunuz da önemlidir.M.Akif gibi çok yönlü okumalısınız. Kendi dinimizi, tarihimizi, dilimizi, edebiyatımızı okuduktan sonra çok yönlü sorgulayarak okumalısınız. Dinsiz ilim adamından hayır gelmeyeceği gibi ilimsiz, bilinçsiz Müslümandan da pek hayır gelmez.Allah´ın kitabını bilinçli okumazsanız insanların canına okursunuz.
Okuma bir gönül ve sevgi işidir. Yemek, gezmek, TV seyretmek, internete girmek, akıllı telefonlarla oynamak için zamanımızın darlığı, paramızın azlığı bir engel değilse, beyin ve gönlümüzün gıdası olan faydalı ve güzel eserleri okumak için de engel olmamalıdır. Okumayan insanın kör, sağır ve dilsiz olabileceği hakikatini idrak edebilirsek, işte o zaman okumayı kendimize en önemli vazife sayabiliriz. Mesele, okumayı sevmek ve onu temel bir ihtiyaç olarak algılayıp alışkanlığa dönüştürebilmektir.

Okumak, hem zihnimizin gıdasıdır, hem de büyük sevaptır. Okumak, hafızamızı güçlendirir, kelime hazinemizi, dilimizi zenginleştirir, ufkumuzu geliştirir. Derslerde, sınavlarda, hayatta başarılı olabilmeniz için bilinçli okumanız gerekir. Her gün en az 15 dakika okumaya zaman ayırmalısınız.?
M.Akif Ersoy Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni ve gazetemiz yazarı Ahmet Sezgin, seminer sonunda ?Gecenin bu vaktinde beni çok büyük ilgiyle dinlediğiniz için Asım´ın neslini yürekten tebrik ediyorum. Beni buraya davet eden kardeşlerimden Allah razı olsun. Dinimizin buyurduğu gibi bütün müminler kardeştir. Birbirimizi sevmedikçe hakiki iman etmiş olamayız.? dedi ve öğrencilere "Düştü" isimli şiirini okudu.