Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

?YELKENLERİ TARIMA ÇEVİRMEMİZ GEREKİYOR?

 ?YELKENLERİ TARIMA  ÇEVİRMEMİZ GEREKİYOR?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik merkezinde düzenlenen basın toplantısında Ramazan´ın arifesinde gerçekleşen fiyat değişimleri ve çiftçinin sorunlarını değerlendirdi. BU KRİZ FARKLI Ekonomik açıdan sıkıntılı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik merkezinde düzenlenen basın toplantısında Ramazan´ın arifesinde gerçekleşen fiyat değişimleri ve çiftçinin sorunlarını değerlendirdi.

BU KRİZ FARKLI
Ekonomik açıdan sıkıntılı bir süreçten geçildiğini belirten Bayraktar, ?Yelkenler tarıma çevirmeliyiz.? dedi. TZOB Başkanı,?Bu krizin bir farklı tarafı var. Bu krizde et pahalı, meyve, sebze pahalı, ekmek pahalı. Pazar yangın yerine dönmüş durumda. Bu krizi kısa zamanda atlatmak istiyorsak eti, meyveyi, sebzeyi, ekmeği ucuzlatmamız lazım. Gıdayı ucuzlatmamız gerekiyor. Bunu yapamazsak kriz daha uzun sürer. Bunu yapmanın yolları belli. Öncelikle çiftçimizin sorunlarını çözmemiz, çiftçimizi tarlada tutmamız lazım.? ifadelerini kullandı.
Şemsi Bayraktar, ?Fiyatları açıklamaktaki amacımız, fiyat artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, tüketicinin ödediği fiyattan üreticilerimizin ne derece yararlanabildiğini ortaya koymak, suni fiyat artışlarını önlemektir? şeklinde konuştu.

YAPISAL SORUNLAR VE GİRDİ MALİYETLERİ
En büyük sorunların yapısal sorunların çözülememiş olması ve girdi maliyetleri olduğunu söyleyen TZOB Başkanı, ?Üretim planlaması yapamıyoruz. Maliyetlerimizi düşüremiyoruz. Bunlar olmayınca fiyat istikrarını da gelir istikrarını da sağlayamıyoruz. Ürünümüz para etmediği için çiftçimiz kazanamıyor, buna rağmen tarladan markete olan zincirin kısaltılmaması ve buradaki çarpıklığın giderilememesi yüzünden tüketicimiz de makul fiyatlarla ürün satın alamıyor.
Biz bunu hep dile getiriyoruz. Son 12 yıldır, her ay araştırma yapıyor ve kamuoyuna açıklıyoruz.? ifadelerini kullandı.

DÖVİZ KURU
Döviz kurunun Rahip Brunson olayından sonra fırladığını belirten Bayraktar, ?Sadece kur fırlamadı, 2018 Eylül ayında mazot, gübre, ilaç fiyatları da fırladı. Tohum fiyatları da arttı. Bütün girdi fiyatları fırladı. Görüyorsunuz çiftçinin kullandığı girdilerin yanına yaklaşılmıyor. Gübre, mazot, yem, elektrik, tohum, ilaç gibi hemen her girdinin fiyatlarında büyük artışlar oldu. Sonra kur yüzde 26 civarında geriledi ama bizim girdi fiyatları aşağı düşmedi. Kurda meydana gelen düşüşler özellikle gübre, yem, elektrik ve ilaç fiyatlarına yansımadı. Girdi fiyatlarını aşağı düşürmemiz lazım. Eğer ucuzluk istiyorsak üreticimize sahip çıkmamız lazım.? sözlerini kaydetti.

FİNANSMAN PAZARLAMA SORUNLARI
Finansman, pazarlama sorunlarının olduğunu söyleyen Bayraktar, ?Ulusal Süt Konseyi çiğ sütte tavsiye fiyatını artırdı ama yem fiyatlarındaki artış bunu yetersiz kıldı.? dedi.
Sosyal güvenlik primlerinin yüksek olduğunu ifade eden Şemsi Bayraktar, ?Zaten zor şartlarda yaşamaya çalışan çiftçimizin aylık sigorta primi 764,96 kuruşa çıktı. Çiftçimizin tarım sigortalılığını sürdürebilmesi için tarım sigortası prim gün sayısı, 2008 yılındaki seviye olan 15 güne indirilmeli, prim miktarı aşağı çekilmelidir. Çünkü, TÜİK´in son rakamlarına baktığımızda kayıt dışılık tarımda fevkalade fazla. Erkeklerde yüzde 78, kadın çiftçilerimizde yüzde 95 civarında. 2 puan artış var. Prim miktarları aşağı çekilmezse kayıt dışılık daha da artacaktır. Bununla ilgili de hem Çalışma Bakanımıza hem de Tarım ve Orman Bakanımıza birer rapor sunduk. Kendilerinden bu sorunun çözülmesini bekliyoruz.? sözlerini kaydetti.

GELİR YETERLİ Mİ?
?Üreticilerimizin bin bir emekle ürettikleri üründen yeterli gelir elde etmeleri ve tüketicilerimizin de bu ürünleri makul fiyatlarla tüketebilmeleri en büyük temennimizdir. Halkımızın Ramazan´da makul fiyatlardan ürün tüketebilmesi için en azından çok tüketilen ürünlerde üretici market fiyatlarına dikkat edilmesi, bunun takibinin yapılması gerekiyor.? diyen TZOB Başkanı Bayraktar, bu işin takipçisi olacaklarını söyledi.