Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

10´ncu SAYIMIZ ÇIKTI

10´ncu SAYIMIZ ÇIKTI

Bilgi Ofset Matbaanın dört ayda bir yayımladığı Terme´nin kültür, sanat ve tarihi zenginliklerini konu alan Bilgi Pınarı dergisinin 10.sayısı çıktı.

2013´ün Haziran ayında yayın hayatına başlayan Bilgi Pınarı Dergisi´nin 10´ncu sayısı okuyucunun beğenisine sunuldu. Şiir, deneme, söyleşi, makale, hikâye, biyografi, röportaj, tarih ve spor gibi birçok türde yazıların yer aldığı dergi, yine yıllarca saklanacak bir kaynak niteliği taşıyor.
Derginin İmtiyaz sahibi Dilek Şentürk ?Bir yeri tanıtmanın en iyi yolu basın ve yayımdır.?diyerek Bilgi ailesi olarak başladığımız yayım hayatımızda, ilçemizin gizli kalmış güzelliklerini gün yüzüne çıkarmaya, yazı dünyamıza yeni isimler kazandırmaya, Termemizin yetiştirdiği bilim ve sanat alanında ün yapmış insanlarımızı daha iyi tanıtmaya devam ediyoruz. Hedefimiz bunu uzun yıllar devam ettirmek. Bu yolculuğumuzda en büyük arzumuz, dergimizin Terme´de ve Terme dışında sevilerek okunması, takip edilmesiydi. Çok şükür ki Bilgi Pınarı dergisi sadece Terme´de değil Terme dışında da takip edilen, her sayısı merakla beklenen bir konuma geldi. Gönüllü yazar kadromuzun yanında tamamen Termeli esnafların maddi katkılarıyla çıkan dergimize bu yolculukta destek veren herkese ve tüm okuyucularımıza teşekkür ediyorum.?dedi.
Derginin yayın kurulundan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Şenol Yılmaz ?Milletlerin, kendi kültürleriyle ayakta kalabilecekleri gerçeğinden hareketle bu sayımızda Terme halkının kültüründen, yaşayışından, duygu ve düşünce dünyasından derlediğimiz onlarca yazıyı sizlerin beğenisine sunuyoruz. Bu sayıda, Terme´nin en büyük kalemlerinden biri olan Baha Rahmi Özen´i ilginç yönleriyle tanıyacaksınız. Bunun dışında, ülke gündemini değerlendiren yazılar, Terme halkının yaşamından çizgiler, şairlerin duygu dünyasından damıtılmış şiirler, yeniden kurgulanmış doyumsuz hikâyeler, araştırma, inceleme ve derlemeler bulacaksınız. Onuncu kez ´Bilgi´yi ´Pınarı´ndan içeceksiniz. Siz yine susayacaksınız, susadıkça içecek, içtikçe kanacaksınız.?dedi.

"ESKİ CAMİ VE HAMAM KALDI?

Bilgi Pınarı Dergisi yazarlarımızdan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Özbay, bayram dolayısıyla bir kısım ziyaretler için geldiği Terme´de gazetemizi de ziyaret etti. Özbay, Bilgi Pınarı dergisi imtiyaz sahibi Dilek Şentürk´e; dergi, Pazar Camii ve Terme hamamı hakkında görüşlerini belirtti.
Hüseyin Özbay görüşlerini şöyle dile getirdi:
?Terme´ye her gelişimde ayağım Bilgi Gazetesine çekiyor beni. Gazetemiz ve Bilgi Pınarı dergisi adeta ilçemizin nefes alışı gibi geliyor bana.
İletişim ve kültürel alandaki boşluğumuzu hatta yer yer baş gösteren büyük aymazlığımızı telafi ediyor burası. Görebildiğim kadarıyla da gazetenin imtiyaz sahibi değerli insan Dilek Şentürk de çalışanları için güzel bir mekân ve ergonomik ortam sağlamış.
Son ziyaretimde gazetemiz, Bilgi Pınarı dergimiz ve güzel ilçemiz hakkında kısa bir sohbette bulunduk. Keşfedilmeye çalışılan doğal güzellikler yanında Terme´nin az sayıdaki ? alamet-i farika?ları da muhakkak korunmalı ve hatta üzerinde titrenmelidir. Bunlardan biri de Kapan(Hapan)dı. Yıkıldığını gördüğüm zaman içimdeki anılarımın ve hatta çocukluk tarihimin de yok edildiğini hissettim. Hangi zihniyet hangi sebep ve mantıkla o harika sembolü yıktı bilmiyorum ama hiç kimsenin de sesi çıkmadı mı diye de hayıflanıyorum. Ben olsaydım altında yatar yıktırmazdım. Kapan ve etrafındaki hanlar Terme´nin mitolojik tarihi değil gerçek tarihsel varlığıydı.
Şimdi ne kaldı? Eski Cami ve onun hemen ötesindeki Hamam. Çeşitli Salnamelerde geçen asrın başında Terme´de bir de Hamam olduğu yazar. Yüz yıldan fazla bir tarihi ve Termeli olan herkesin hatıraları olan bu ?alamet-i farika?nın da Kapan´ın akıbetine uğramaması lazım. Turizmden gelen ve kültürel varlıkların değerini iyi bilen bir Belediye Başkanına sahip olmamız beni bu kaygıdan kurtarıyor.
Gazetemiz, dergimiz, tiyatromuz, yazarlarımız ve aydınlarımız, okullarımız,doğal güzelliklerimiz ve tarihten gelen emanetlerimizle övünmeliyiz.?