Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

17 GÜNDÜR KÜREK ÇEKiYOR

17 GÜNDÜR KÜREK ÇEKiYOR

Türkiye?ye kurulmak istenen nükleer santrale karşı tepki gösteren çevreciler kayıkla Hopa?dan başlayarak İstanbul?da son bulması planlanan eylemle, Karadeniz turu yapıp vatandaşın dikkatini çekmek istiyor.

17 gün önce başlayan kayık yolculuğuyla ilçemize ulaşan çevreci Hüseyin Ürkmez’i, balıkçılar ve vatandaşlar alkışlarla karşıladı.
ilçemiz limanında alkışlarla karşılanan Hüseyin Ürkmez, nükleer santrallere dikkat çekmek için kayıkla kürek çekerek Karadeniz’i geçecek.

Mersin’de ve Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santrallere tepki amacıyla Artvin’in Hopa İlçesi’nden kayıkla kürek çekerek İstanbul’a gitmek için yola çıkan 52 yaşındaki Hüseyin Ürkmez, uzun ve zor yolculuğunun 17. gününde ilçemize ulaştı.
Üzerinde, Hopa’dan İstanbul’a Nükleersiz Türkiye için kürekle Karadeniz yazılı küçük kırmızı kayığıyla sesini Türkiye’ye duyurmaya çalışıyor.

Kendisini karşılamaya gelen vatandaşlara teşekkür eden Ürkmez, “Yıllardır bir şeylere dikkat çekmek için kürek çektiğini belirterek ülkemizde nükleer santral kurulmasına insan gücüyle karşı çıkabileceğimiz düşüncesiyle bin 500 kilometrelik yolculuğa başladım.
Başımızın üstünde yağan rahmetten, üzerine bastığımız topraktan, soluduğumuz havadan korkmak, kaçmak istemiyoruz. Sizler de karabasan gibi Karadeniz’in, Akdeniz’in üzerine çökmeye hazır radyasyon yüklü bulutları dağıtmak zorundasınız diyerek vatandaşları çevreye zarar verecek santrallere karşı duyarlı olmalarını ve santralin yapılmaması için güç birliği oluşturmak için destek” istedi.

Daha sonra balıkçılarla tokalaşan ve destekleri için teşekkür eden Ürkmez, “Kendisinin bu yolda yalnız olmadığını belirterek, Yeşil Düşünce Derneği üyelerine de teşekkür ederek, benim hayatım deniz deniz`le doğduk deniz’de öleceğiz ama arkadaşlarım sayesin de bu eyleme beni seçtiler ve yola çıktık yolumuza devam edip nasipse İstanbul`da sonlandıracağız. Biz Nükleer santral istemiyoruz sesimizi duyurmak için de bu zorlu yolu seçerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

Liman da karşıladığı Ürkmeze teşekkür eden Turan Dede isimli balıkçı, “Bizler doğayla iç içe olan insanlarız Ülkemiz de çevre ne yazık ki bilinçsizce katlediliyor. Siz kayıkla sesinizi duyurmak için çıktını bu yola, biz de Termeli vatandaşlar olarak ilçemize yapılmak istenen sahillerimizi bizi zehirleyecek olan santralleri istemiyoruz.

Termelilerin sesini de gittiğiniz yerlere duyurmanızı sizden istiyor ve Termeli bir vatandaş olarak ilçemize santral istemiyoruz dedi. Dede, çıktığınız bu yolda size başarılar diliyorum inşallah sağ salim hedefinize varır ve sesinizi duyurursunuz.”dedi.
Kürek çekmeye devam eden Ürkmez, Samsun’a doğru küçük teknesiyle kürek çekerek yola çıktı.