Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

2020 YILI KURBAN HİZMETLERİNİN UYGULANMASINA DAİR TEBLİĞ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

2020 YILI KURBAN HİZMETLERİNİN UYGULANMASINA  DAİR TEBLİĞ RESMİ GAZETE

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kurban satış yerleri İstanbul'da bayramdan 15 gün, diğer illerde ise 1 ay önce hazır hale getirilece

       2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yıl tebliğde kurban satış ve kesim yerlerinde alınacak tedbirler ile ülkemizde ve tüm dünyada görülen COVİD 19'a yönelik tedbirler de belirlendi.
    Buna göre; İstanbul iline Anadolu yakası dahil 16 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, diğer illere ise 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kurbanlık hayvan girişlerine izin verilecek. İller arası sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce usulüne uygun bastırılmayan, silinti ve okunaksız olan pasaportlar ve nakil belgeleri işleme konulmayacak. Küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları veya nakil belgeleri bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecek.
    Bu arada kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanarak kullanıma açılan ”HaySag” isimli mobil uygulama üzerinden küpe numarası girilerek sorgulanabilecek. Kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi ile Covid-19 bulaşma riskini en aza indirmek için kesim yerlerinde randevu sistemi uygulanacak.
    Covid-19 tedbirleri kapsamında hayvan satış ve kesim alanlarında en az 1,5 metre (3-4 adım) olacak şekilde fiziki mesafenin korunmasına dikkat edilecek, ağız ve burnu kapatacak şekilde maske takmak zorunlu olacak. Hayvan pazarları ve kesim yerlerinin girişlerinde ve belirli mesafelerde (özellikle her para ödemesinden sonra) el dezenfektanı kullanılacak Satıcı ve vatandaşların ateşi ölçülecek, ateşi 38 derecenin üzerinde olanlar ile solunum sıkıntısı olanların girişlerine izin verilmeyecek ve sağlık kuruluşlarına yönlendirilmeleri sağlanacak. Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi olacak şekilde (müşteri ve satıcı beraber) kontrollü insan girişi sağlanacak. Satıcılar ve müşteriler arasında ”el teması” olmayacak ve bu nedenle kurban pazarlık esnasında gelenekleşen ”tokalaşma” yapılmayacak.