Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

2023 YILI BİTKİ SAĞLIĞI TOPLANTISI YAPILDI

2023 YILI BİTKİ SAĞLIĞI TOPLANTISI YAPILDI

İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce 13 Nisan Perşembe günü “2023 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Program” toplantısı düzenlendi.

 İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce 13 Nisan Perşembe günü “2023 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Program” toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Şube Müdürleri,  İlçe Müdürleri, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Konu Uzmanları ile il ve ilçe müdürlüğünde görevli teknik elemanlar katıldı.
Toplantıda, bitkisel üretimde pestisit kalıntısı ile mücadele kapsamında 2023 Yılının “Tavsiye Dışı Pestisit Kullanımına Karşı Mücadele Yılı” olarak belirlendiği  ve bu doğrultuda üretici eğitimlerine ağırlık verileceği belirtildi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam toplantıda yaptığı konuşmada “İlimiz tarımsal üretiminde önemli yer tutan ürünlerden en yüksek verimin alınması için hastalık ve zararlıların kontrol altında tutulması gerekmektedir. Her ne kadar Zirai Mücadele Teknik Talimatlarımız olsa da iklim değişikliği ile birlikte zararlı organizmaların yaşam döngüsü, yayılma alanı, popülasyon yoğunluğu değişmekte, bunun için bizlerin teknik personellerin sahada olması önemli ve gereklidir.
İl Müdürlüğümüzce bu kapsamda 2023 programında yer alan zararlı organizmalardan 76 farklı hastalık ve zararlıda mücadele çalışmaları yapılacaktır. İlimizde 28 hastalık ve zararlı için Özel Sürvey Çalışmaları yapılacaktır. Meyvede Çiçek ve meyve monilyası ve Kivide Bakteriyel Kanser konularında İlimizde ARİ ALAN çalışmaları devam etmektedir.2023 yılında ilimizde 4 üründe 26.951 dekar alanda Entegre Mücadele programı uygulanacaktır. Ayrıca 2 üründe 461 dekar alanda Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi programı uygulanacaktır.
Bitkisel üretimde zirai ilaç kalıntısının önlenmesi, tüketicilere sağlıklı gıda sağlanması, doğal dengenin korunması, bitkisel üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı gereğince İlimizde 2023 yılında sebzeden 396 adet, meyveden 90 adet olmak üzere toplam 486 adet numune alınacaktır.” dedi.
Toplantıda, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli konu sorumlusu teknik elemanlarca il ve ilçe müdürlüğünde görevli teknik elemanlara ilimizde 2023 yılında uygulanacak Bitki Sağlığı Programı hakkında bilgiler verildi.