Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

5 YILDIR ATIL! EMEK VER İŞ OLSUN AŞ OLSUN!

5 YILDIR ATIL! EMEK VER İŞ OLSUN AŞ OLSUN!

Evci´de yer alan ve 5 yıldır atıl durumda olan Terme Metal Sanayi, yüzlerce gencin işsizlikten kıvrandığı Terme´de, gençlere iş ve aş olarak yeniden hayata dönmeyi bekliyor.

Geçtiğimiz haftalarda, Terme´de 5 yıldır atıl olarak bekleyen Terme Metal Sanayi´nin haberini manşetten ?HANİ İŞSİZDİK! NEDEN METAL SANAYİYE SAHİP ÇIKMIYORUZ? başlığı altında vermiştik. Haberimiz sonrası toplumda konuşulmaya başlanan konunun bu hafta da takipçisi olmaya devam ettik. Atıl fabrikayla ilgili görüşlerini merak ettiğimiz sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerine konuyla ilgili ne düşündüklerini sorduk. Şimdi sizlerle, o görüşleri paylaşıyoruz.

KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ!

Terme Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ekmekçi´nin Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: 2018 yılının sonuna kadar Aloğlu Holding, bankalardan yapılanma yaptı. Bu sürenin bitiminde bankalarla görüşülecek, anlaşma sağlanırsa Terme Metal Sanayi yeniden açılabilir. Fabrika alanında 65 dönüm arazi var. Ayrıca 35 milyon dolar civarında makina ve teçhizat var. Terme TSO olarak konuyu yakından takip ediyor, ilçemiz ekonomisine geri kazandırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

METAL SANAYi FIRSATA ÇEVRiLEBiLiR

Terme Genç İş Adamları ve Girişimciler Derneği Başkanı Mustafa Çelebi Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: İlçemiz sınırları içersinde bulunan Terme Metal Sanayi uzun süredir faaliyette bulunmamaktadır. Bir kısmı kamuya ait olan terme metal A.Ş´nin mevcut yatırımcısının faaliyete geçirmemesi durumunda yatırımcısını da zor durumda bırakmadan yeni bir yatırımcı bulunması gerekmektedir. Bu alan 80.000 m² arazi üzerine kurulmuş bir fabrikadan ibaret değildir. Çevresindeki Sanayi bölgesi imarı bulunan toplamda 800 dönümlük arazinin sanayi imarı bulunması buraya gelecek yatırımcının dikkatini çekecektir. Metal Sanayin´in yeniden faaliyete geçmesi veya arazinin başka bir amaçla sanayi kuruluşu olmasının Terme´nin bölgemizin önemli sanayi kentlerinden olmasının da önünü açacağına inanıyorum. Bu anlamda mevcut yatırımcının işletmeyi tekrar faaliyete geçirmediği durumda Terme´ye yatırımcı çekmek için Terme´den yatırımcı çıkmaması durumunda Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu bünyesinde yatırımcıyı Termemize getirmek için bizim tarafımızdan ne gerekiyorsa yapılacağının bilmesini isteriz...

ŞİRKET YETKİLİLERİYLE BİR ARAYA GELİNMELİ

Amazon Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsa Baş´ın Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Bölgemizin en önemli sanayi kuruluşlarından olan Terme Metal Sanayi´nin geçmişte ilçemize önemli katkı ve faydaları olmuştur. Fabrika kapalı olduğu dönem boyunca bölgemiz ekonomik açıdan büyük kayba uğramıştır. Böyle bir tesisin en kısa zamanda yeniden faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. Buranın yeniden faaliyete geçebilmesi için ya şirkete ortak bulunarak birlikte üretime geçilmeli ya da başka bir işadamının veya şirketin fabrikayı satın alması gerekmektedir. Bu nedenle şirket yetkilileriyle bir araya gelinerek olabilirlikler konuşulmalı ve alınan karar acilen uygulamaya konulmalıdır.

EN KÖTÜ ŞEY BİLGİ EKSİKLİĞİ

Terme İş Adamları Derneği Başkanı Muzaffer Karapıçak´ın Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Metal sanayiden alacaklı olan firmalar neden icra yolu ile fabrikayı satışa çıkarmıyorlar? Kamu ve özel firmalar alacaklı olduğu halde yıllardır harekete neden geçmiyor? En kötü şey bilgi eksikliğidir. Bu konuyla ilgili, bilgi kirliliğini önlemek adına konunun tarafları, Terme halkına açıklama yapmış olsalar, biz mağdurlar da hakkımızı daha iyi ve doğru şekilde arama yoluna gidebiliriz. Bilgi her şeyden önemlidir. Bizim için önemli olan Terme halkının mağduriyetinin önlenmesidir. Sayın cumhurbaşkanımız ?Üretim! Üretim! Üretim!?diyorsa, yerel idarecilerimizin de bu konu üzerinde hassasiyetle durması gerektiğini belirtmek isteriz. İşimiz çalışmak, üretmek ve daha çok çalışmak olmalıdır.

ESKİ GÜNLERİNE DÖNMESİNİ UMUT EDİYORUZ

Terme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Özcan´ın Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Atıl durumda olan Terme Metal Alüminyum fabrikasının yeniden faliyete geçirilmesi, her şeyden önce Termemiz için büyük bir istihdam kapısı sağlayacaktır. Samsun Büyükşehir Belediyesi´nin Terme ve ülke ekonomisi için yeniden açılması yönündeki çalışmalarının başarılı bir şekilde devam edebilmesini temenni ediyoruz. Ayrıca sivil toplum kuruluşu olarak 1350 esnaf üyemiz ile gençleri-miz, çocuklarımız ve ailelerimiz için bu istihdamın sağlanabilmesi adına yapılan tüm çalışmalarda paydaş olduğumuzu ve diğer tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içersinde olacağımızın bilinmesini isteriz. Umarız hepimizin gayretiyle fabrika yeniden eski günlerine döner.

ORTAK ÇALIŞMA YAPILMALI

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ´ün Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Biliyoruz ki ülkemizde işsizlik oranı her geçen gün artmaktadır. Güzel ilçemiz Terme´de de bu sorunu daha yakından görüyoruz. Gençlerimize iş olanağı sağlayacak olan ve 5 yıldır atıl durumda bekleyen Terme Metal Sanayi´nin yeniden işler hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buranın yeniden faaliyete geçmesi, Terme´de işsizlik nedeni ile gelecek planları yapamayan pırıl pırıl gençlerimizin önünü açacaktır. Tüm sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek bu konuda neler yapılabileceğiyle ilgili ortak bir çalışma yapması gerekmektedir. Çünkü elimizde onlarca insana ekmek kapısı olabilecek bir hazine var ve bu en iyi şekilde değerlendirilmelidir.

GÜZEL BİR SONUÇLA NİHAYETE ERMESİNİ BEKLİYORUZ

Genç Termeliler Taraftar Platformu Adına Ali Kondakçı´nın Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: 1973 yılından itibaren faaliyet gösteren firma, 200´e yakın kişiye istihdam sağlayarak Terme´de faaliyetlerine devam etti. Ta ki ekonomik krizlerin ve şirketin kapanmasına kadar. Çalışma faaliyeti duran fabrika, 10 Ekim 2016 yılında dönemin Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanı, şuan milletvekili olan Sayın Yusuf Ziya Yılmaz´ın ziyaretiyle tekrar gündeme geldi. Ancak Terme için büyük bir yatırım olan 81 bin m2´lik alana sahip metal sanayide, o günden bu güne kadar başka bir hareketlilik görülmedi. Fabrika da eski suskunluğuna geri döndü. Son günlerde gerek Av. Namık Hüseyin Kökten gerekse değerli basınımızın tekrar gündeme getirdiği konunun kamuoyunda gündem yarattığını düşünüyorum. Bu konu şuan Termeli iş adamları olsun diğer platformlar olsun yeniden konuşulan bir konu haline geldi. Bu fabrika Terme için ciddi bir ekmek kapısı. Yeniden faaliyete geçmesi durumunda bir çok ailenin geçim kaynağı olabilecek metal sanayinin eski günlerine döneceğini umut ediyoruz. Siyasilerimizin, bürokratlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın da çabasıyla bu sürecin güzel bir sonuçla nihayete ermesini bekliyoruz.

SÖZ VERİYORUZ BU FABRİKAYI YENİDEN AÇACAĞIZ!

CHP Terme İlçe Başkanı Hasan Bekgöz´ün Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Bu tesisin bugüne kadar kapalı olması Terme´nin yerelde ve genelde siyasi olarak ne kadar zayıf olduğunun bir göstergesidir. Bu fabrikayı yeniden işler hale getirmek Termemiz için hayati önem taşımaktadır. Fabrikanın % 24´ünün Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu biliyoruz. Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz 2016 yılı ekim ayında, yanında Terme Belediye Başkanı Şenol Kul ile birlikte fabrikayı ziyaret etmiş, bu ziyarette Sayın Yusuf Ziya Yılmaz fabrikayı en kısa sürede açacağını söylemişti. Terme´nin gençleri iş için göç etmeyecek, diye de eklemişti. Her verdikleri söz gibi buda uçup gitti. Bizler Terme´ye faydası olacak her türlü girişimi destekleriz. Önümüzde YEREL seçimler var. CHP olarak halkımızın tercihini çok iyi yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bu seçimlerde Belediye seçimlerini kazanabilirsek Terme Alüminyum Fabrikası Belediye iştiraki olarak kesinlikle hizmete açılacaktır. Halkımıza ekmek kapısı olmaya devam edecektir. Bu da bizim sözümüz olsun.

GENÇLERİMİZ İŞ İÇİN ARTIK GURBETE GİTMESİN 

İyi Parti Terme İlçe Başkanı Atasefer Ayyıldız´ın Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Ekonomik sıkıntılar nedeniyle uzun süredir atıl durumda olan Terme Metal Sanayi, çalıştığı dönemlerde gerek ilçe gerekse ülke ekonomisinde önemli bir yere sahipti. Bu fabrika yüzlerce kişiye ekmek kapısı olmuştu. Bu ve bunun gibi firmalar ilçemizdeki işsizlik sorununun çözümünde önemli bir yere sahiptir. İstiyoruz ki ilçemizde yaşayan gençlerimiz iş için artık gurbete gitmesin. Termemizde, kendi memleketlerinde çalışsın. Samsun Büyükşehir Belediyesi Terme Metal Sanayi´de %24´lük bir ortaklığı sahip. Hatta 2016 yılında Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı şimdi ise Samsun Milletvekili olan Yusuf Ziya Yılmaz fabrikayı ziyaret etmiş, bu ziyaretinde verdiği beyanatta; fabrikanın işler hale gelmesi için gerekli girişim ve çalışmaların yapılacağını söylemişti. Fakat bu durumun hala çözüme kavuşmadığını görüyoruz. Terme Metal Sanayi´nin yeniden üretime geçmesi ya da başka bir teşebbüse devir edilerek ilçemiz ekonomisine ve istihdamına yeniden katkıda bulunması adına İyi Parti Terme Teşkilatı olarak, yapılacak her türlü girişim ve eyleme destek olacağımıza söz veriyoruz.

İLÇEMİZE KAZANDIRMAK İÇİN TÜM ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ

Ak Parti Terme İlçe Başkanı Av. Ali Kılıç´ın Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Ekonomik sıkıntılar nedeniyle uzun süredir atıl durumda bulunan evci metal fabrikası ilçe ve ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor. Bu fabrika yüzlerce kişiye ekmek kapısı olmuş bir fabrika. Terme Halkının da bu fabrikada ortaklık payı var. Biz bu fabrikamızı ilçemize kazandırmak için tüm çalışmaları yapmaktayız. İstiyoruz ki ilçemizde yaşayan gençlerimiz iş için artık göç etme-sin. Kendi memleketinde çalışsın.

VERİLEN SÖZ TUTULMALI

Terme Platformu´nun Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Terme Metal Sanayi Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin o zamanlardaki kıt imkanlarına rağmen, Termelilere istihdam sağlanması için planlanarak kurulmuş ve emanet edilmiş bir sanayi kuruluşudur. O kadar ki o günlerde köylüsü, esnafı ve memuru, kısacası Terme halkı, kolundaki bileziğine kadar satıp bu sanayi tesisinin Terme´ye kazandırılması için seferber olmuş, fabrikaya hissedar edilmiştir. Bu fabrika, 1973 yılından bugüne kadar kesintili de olsa bakır işletmeleri tesisi, sunta fabrikası ve halen aliminyum metal işleme tesisi olarak, ilçe ve ülke ekonomisine hizmet vermiş; Termeli´ye iş ve aş kapısı olmuş bir sanayi kuruluşudur. Bu tesisin daha kapasiteli ve verimli bir üretim yapılandırmasıyla yeniden ülke ve ilçe ekonomisine kazandırılması sağlanmalıdır. Terme Metal Sanayi´de %24 ortaklığı bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi´nin 2016 yılında verdiği sözleri tutarak; 5 yıldır atıl durumda olan fabrikanın, Terme ekonomisine katkı sağlaması ve ilçedeki işsizliğe çözüm amacıyla acilen açılması için çalışmalar yapmasını ve öncü olmasını bekliyoruz. Ayrıca Terme´deki tüm STK´ların bu haklı isteklerini dile getirmek için bir araya gelmesi ve ortak hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

ATIL DURUMDAKİ FABRİKA KİMSEYE YARAR SAĞLAMAZ

Eğitim-İş Terme Temsilcisi Abdul Kadir Beşikci´nin Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Çalışmak ve üretmek, aile, çevre, bölge ve ülke ekonomisi için olmazsa olmazlardandır. Ülke ve bölge genelinde yaşanan üretim-sizlik ekonomik açıdan olumsuz bir tablodur. Bu çerçevede yeni iş ve üretim sahalarına yönelmeliyiz. Kaldı ki yıllardır üretim yapmış bir fabrikanın ülkemizde atıl durumda bırakılması kimseye yarar sağlamaz. Terme Metal Sanayi Tesislerinin de bu atıl durumdan kurtarılarak bölge ve ülke ekonomisinde dönen bir çarka dönüştürülmesi kanaatindeyim. Bununla ilgili elinden bir şeyler gelen herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum.

TERME İÇİN TALİHSİZLİKTİR

Eğitim-İş Terme Temsilcisi Abdul Kadir Beşikci´nin Terme Metal Sanayi ile ilgili açıklaması: Çalışmak ve üretmek, aile, çevre, bölge ve ülke ekonomisi için olmazsa olmazlardandır. Ülke ve bölge genelinde yaşanan üretim-sizlik ekonomik açıdan olumsuz bir tablodur. Bu çerçevede yeni iş ve üretim sahalarına yönelmeliyiz. Kaldı ki yıllardır üretim yapmış bir fabrikanın ülkemizde atıl durumda bırakılması kimseye yarar sağlamaz. Terme Metal Sanayi Tesislerinin de bu atıl durumdan kurtarılarak bölge ve ülke ekonomisinde dönen bir çarka dönüştürülmesi kanaatindeyim. Bununla ilgili elinden bir şeyler gelen herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum.