Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

60 YILLIK MESLEĞİNİ ÖĞRETECEK ÇIRAK ARIYOR

60 YILLIK MESLEĞİNİ ÖĞRETECEK ÇIRAK ARIYOR

İlçemizde yaşayan Ahmet Şişman (80) isimli vatandaş yıllardır yaptığı mühür kazıma işini kendisinden sonra devam ettirecek çırak arıyor.

Gelen kişilere mühür kazımanın inceliklerini öğretmeye çalıştığını belirten Şişman, ilk dersten sonra daha kimsenin gelmediğini söyledi.

İlerlemiş yaşına rağmen küçücük metal tabakalara kişilerin isimlerini ve imzalarını özenle kazıyan Ahmet Şişman, hat sanatı ve iyi derecede Osmanlıca ya da hakim olması nedeniyle farklı şehirlerden de kendisine mühür kazıma işinin geldiğini belirtti. Şişman, "Mühür kazıma işinde 60 yıllık bir deneyime sahibim. Terme`de bu işi benden başka yapan yok, benim yaşım ilerlerdi, bu sanatı da başkalarına öğretmek istiyorum. Zor ve sabır gerektiren bir iş metal, kelimeleri ve imzaları mühre incelikle işlemeniz gerekli yoksa yaptığınız mühür olmaz. Şimdilerde plastik ten yapılanlar var ama onların taklit edilebilmesi çok kolay olduğu için mühür kazındığında noter tarafından onaylanıyor ve o şekliyle kullanılıyor. Özellikle de elde yapıldığı için tekrar aynısının yapılması imkansız oluyor, kopyası yapılamıyor bunun için mühür kazıma önemli oluyor. Yaşım artık 80 oldu gene yapıyorum fakat zorlanıyorum onun için bu mesleğin devam etmesi için kendime çıraklar arıyorum. Bize de öğret diye gelenler oluyor tabi ama ikinci çağırdığımda kimse gelmiyor. Zor ve sabır gerektiren bir iş göründü gibi kolay değil sabredemedikleri içinde kimseye öğretemiyorum." dedi.

Zaman zaman çok zor mühürler de yaptığını anlatan Şişman, "Tanımadığım birileri geldi bana mühür kazıtmak istediklerini belirttiler, ismimi duymuşlar yaptırmak istedikleri mühür de eski yazıyla yapılmasını istediler. Sonra tanıştık bir üniversitede hocaymış eski eserler üzerinde çalışmalar yaptığını ve eserlerin onayı için bu mühürlerin gerekli olduğunu bahsetti. Yaptıracak birini bulamamış bana ulaşmış ben de o zaman eski yazıyla 200 yıl önceki bir mührü yapmıştım. Zor bir işti benim için ama yapmayı başardım ve yaptığım mühürle de gurur duydum." ifadelerini kullandı.

60 yıllık ustadan mühür kazıma işimi öğretmek isteyen Gazetemizin Sayfa Editörü Fatih Yüksel (38), "Benim ilk dersim gerçekten zor ve sabır gerektiren bir şey. Öğrenmek için geldim nasip olursa öğreneceğim." diye konuştu.