Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

EMANET FINDIK VERMEYİN

 EMANET FINDIK VERMEYİN

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Fındık üreticisine emanet uyarısı yaptı. Ergün, üreticilerden mecbur kalmadıkları sürece emanete ürün bırakmamalarını istedi.

    2021 yılı fındık rekoltesi dikkate alındığında, bu yıl fındığın her zamankinden daha değerli olacağının altını çizen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Üreticilerimizden isteğimiz, ihtiyacı kadar fındığı pazara indirsin. Geçmiş yıllarda emanetten kaynaklı yaşanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak emanete ürün bırakılmaması üreticilerin menfaatine olacaktır. Fındıkta emanet karlı gibi gözükse de büyük risk demektir” ifadelerini kullandı.

    ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE
     EKONOMİ ÇÖKER
     Başkan Ergün, “Okulların açılmasını, gurbetçilerin geri dönmesini kendilerine fırsat olarak gören tekelci iş birlikçiler art niyetli fındık alıcıları hız kesmeden fiyatları TMO’ nun açıkladığı 26.50 TL’nin çok altında tutarak fındık üreticisine zulüm ediyorlar. 
    Gübre maliyetleri, işçilik giderleri gibi girdi maliyetleri %100'ün üzerinde artmışken, çiftçi zaten zor durumdayken ne bu hırs. Çiftçi üretmezse ekonomi çöker, ekonomi çökerse hepimiz çökersiniz. Fındık üreticisine bu eziyeti kimsenin yapma hakkı yoktur. Bu fiyatlar kabul edilemez üretici zor durumda iklim şartlarının değişmesi ile beraber bu yıl yağmurlu giden fındık sezonu zaten üreticiyi yormuştur. 
        Serbest piyasa adı altında çalışan tekelci yapı, piyasa üzerinde her türlü baskı ve oyunu oynamakta, fındık fiyatları üzerinde spekülasyon yapmaktadır. Ferrero’nun kabuklu fındık alması ve piyasa ile oynaması engellenmelidir ve piyasa hâkimiyetine son verilmelidir. Eğer bu yapılmaz ise büyük çoğunluğu kapanan fındık sanayisinde kalan yerli firmalarında kapanmasına ve on binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açacaktır.
        Bu ülkede yangın varken görmezden gelenlere söylüyorum. Şunu bilin ki, bu yangının zararını sadece üretici, tüccar ve sanayici ödemeyecek. 
    Milli hassasiyeti olan yerli alıcılar bu kıskacın altında fındık alamıyor olması fiyatı aşağı çekiyor. Olan hem üreticiye, hem ulusal firmalara oluyor.
      Türkiye'de yeterince (hatta fazla bile) fındık kırma fabrikası varken, Düzce'de ilave fındık kırma fabrikası kurmasına yardım için Ferrero’ya bu hükümetin 600 milyonluk teşvik vermesi de intihardan öte ihanettir.
     Rekabet kurumunu göreve davet ediyoruz. Bu zulme sessiz kalmamız mümkün değildir ve kalmayacağız. Fındık üreticisini kimseye de yem ettirmeyiz. Fındık üreticisi, çiftçimiz sahipsiz değildir.”dedi. Hbr: Berkan KARAPIÇAK