Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

AHMETBEY MERASINA PLANLANAN TARIMA DAYALI OSB MAĞDURİYET YARATIR

AHMETBEY MERASINA PLANLANAN  TARIMA DAYALI OSB MAĞDURİYET YARATIR

Terme Ahmetbey Merası'na Tarıma Dayalı OSB yapılmasının planlandığını söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün konuyla ilgili açıklamada bulundu.

    Terme Ahmetbey Merası'na Tarıma Dayalı OSB yapılmasının planlandığını söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, hayvan yetiştiriciliği açısından bu alanın önemine dikkat çekerek meranın OSB yapımına uygun olmadığının altını çizdi.
    Başkan Ergün konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
      "Ahmetbey Merası Tarım Bakanlığı eliyle ıslah edilmiş 1800 dönüm araziye sahip bir meradır. Mera içinde 368 dönümlük bir kısım maliye arazisidir. Ahmetbey Merası büyüklük açısından bölgedeki sayılı meralardandır.
         Ahmetbey Merası Hem Ahmetbey Mahallesi ve hem de Çay, Fatih, Yalı, Mahallelerinde hayvancılık yapan üreticilerin hayvan otlatmasında kullandığı bir alandır. Ahmet Bey Mahallesi'nde toplam 1091 adet sığır-manda , Çay Mahallesi'nde toplam 326 adet sığır-manda,Fatih Mahallesi'nde toplam 631 adet sığır -manda , Yalı Mahallesinde toplam 687 adet sığır -manda varlığı bulunmaktadır. Ayrıca bu merada sayısı bilinmeyen yılkı atları da yaşamaktadır. Hayvan sayısı dikkate alındığında bu meranın ismi geçen mahalleleri için ne kadar önemli olduğu anlaşılır. 
         Hayvan yeminin ithal edildiği ve yem fiyatlarının her geçen gün sürekli artığı ülkemizde hayvan beslenmesinde bu meranın ne kadar değerli olduğu aşikardır. Ahmetbey Mahallesi'nde tarım arazilerinin bölünerek küçülmesiyle çiftçiler tamamen hayvancılığa yönelmiştir. Özellikle manda yetiştiriciliğinin artırılması amacıyla devletin destek vermesi, manda yetiştiriciliği açısından meranın önemini daha da artırmıştır. Hayvan yetiştiriciliğinde bir büyük baş hayvanın beslenmesi için yıllık 10 dönüm arazi gerekmektedir. Ahmetbey ve çevre mahallelerdeki 2735 olan toplam hayvan sayısı dikkate alındığında Ahmetbey Merasının bile yetersiz geldiği görülmektedir.
         Ayrıca mera ve çevresinde doğal sazlık ve bataklık alanlar kanatlı yaban hayvanlarının göç güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Tarıma dayalı OSB ile yaban hayvanlarının göç güzergahı değişecek hatta hayvan ölümleri artacaktır. 
       Çiftçilerimiz bitkisel ve hayvansal üretimlerini artan girdi fiyatları ,doğal dengenin bozulması,kuraklık ve özellikle pandemi nedeniyle zor şartlarda gerçekleştirmektedir. Üretimin devamlılığı için çiftçiler farklı şekillerde daha çok desteklenmelidir. Aksi takdirde çiftçiler üretimi bırakacak ve birkaç yıla kalmaz açlıkla yüz yüze kalacağız.
        Termemize yatırım yapılması, ilçemizin adının gelişmişlik düzeyinde üst sıralarda yer alması tabi ki gönlümüzden geçiyor. Yatırımlara hep destek verdik her zamanda destek vereceğiz. Ancak bu ve bunun gibi yatırım projeleri planlanırken öncelikle üretim faktörleri dikkate alınmalıdır. Mera bölgesi deniz seviyesinde olduğundan taban suyu seviyesi yüksektir ve  aşırı yağışlı zamanlarda sel basmaları gerçekleşmektedir. Altyapı çalışmaları bu faktör göz önüne alınarak eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Bir üretici birliği olan Terme Ziraat Odası Başkanı olarak özellikle hayvan yetiştiriciliği açısından önemli bir alan olması nedeniyle Ahmetbey merasının tamamına yada bir kısmına OSB yapılmasının  uygun olmadığını  düşünmekteyim."dedi.