Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

AK PARTİ TERME GENÇLİK KOLLARINDAN DOĞU TÜRKİSTAN ZULMÜNE KARŞI TEPKİ

AK PARTİ TERME GENÇLİK KOLLARINDAN  DOĞU TÜRKİSTAN ZULMÜNE KARŞI TEPKİ

AK Parti ‘Gençlik Kolları’nın  düzenlediği ,Doğu Türkistan da yaşanan Çin zulmü ve soykırımını telin için 20 Aralık Cuma günü Terme Belediye kültür merkezinde konferans verildi.

    AK Parti ‘Gençlik Kolları’nın  düzenlediği ,Doğu Türkistan da yaşanan Çin zulmü ve soykırımını telin için 20 Aralık Cuma günü Terme Belediye kültür merkezinde konferans verildi.
     
    “Konferans saygı duruşu  ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
    Konferansın açılış konuşmasını Terme Gençlik Kolları Başkanı Av. Arif Emre Ertan yaptı. 
    Ertan konuşmasında,     “Hepiniz bu akşam gerçekleştireceğimiz konferansa hoşgeldiniz. 
    Bu akşam ki konferansımızın ana teması şudur ‘Doğu Türkistan’da Zulüm var’. Keşke bu akşam bu coğrafyayla ilgili güzel cümlelerle konuşmama başlasaydım ancak bunu yapamıyorum çünkü Doğu Türkistan bugün kıyameti yaşıyor. Doğu Türkistan bugün cenazesinin kadırılmasını bekleyen bir ölüden farksız. Peki Doğu Türkistan diyoruz da Doğu Türkistan nedir, neresidir, niçin önemlidir? bunu biliyor muyuz?
ilay-ı kelimetullah olarak adlandırdığımız düşüncenin formüle edildiği yerdir Doğu Türkistan Türkiye’ye Anadolu’ya gönülden bağlı birçok devletin kurulduğu yerdir Doğu Türkistan. 
Türklerin İslamiyetle şereflenmesini sağlayan, Türklerin kitleler halinde Müslüman olmasına vesile olan Kaşgarlı Abdülkerim Saltuk Buğra Han’ın diyarıdır Doğu Türkistan
Türk dilinin ilk sözlüğü olan Divanı Lügatit Türk’ü yazan Kaşgarlı Mahmut’un, mutluluk veren bilgi dediğimiz Kutadgu Bilig’i yazan Yusuf Has Hacip’in diyarıdır Doğu Türkistan.
    Ulu Türkistan olarak da bilinen Ata yurdunun bir parçasıdır. Doğu Türkistan 
Peki Doğu Türkistan neden önemlidir orayı böyle önemli kılan nedir?
    Doğu Türkistan yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından Zengin bir coğrafyadır. 
    Çin’in üçte birlik enerji ihtiyacının karşılandığı yerdir. Tarih boyunca Çin bu bölgeye akınlar düzenleyerek buraya Hükmetmek istemiş ve bunu başardığı her zaman zenginleşip güçlenmiş bunu başaramadığı zamanlarda ise güç kaybetmiştir. Bu tür emperyal duygularla hareket eden Çin bölgenin demografik yapısıyla oynamak amacıyla bölgedeki Müslüman uygurlara karşı baskı ve zulüm uygulayarak onları asimle etmekte ve nüfuzu ele geçirerek ilerde yapacakları olası bir referandumla da bu coğrafyayı kendi sınırlarına katmak istemektedir.
    Peki bizim için neden
önemlidir Doğu Türkistan?
    Bizim için az önce saydığım değerler yüzünden önemlidir. Ancak burada şuna dikkat çekmek istiyorum. Bizler için bir coğrafyayı önemli kılan sadece o coğrafyayla geçmişte kurduğumuz ortak milli Manevi değerler değildir. Dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun nerede bir zulüm var ise biz o zulmün karşısındayızdır, nerede bir zulme uğrayan var ise biz o zulme uğrayanın yanındayızdır ve o coğrafya sırf sadece bu yüzden bizim için önemlidir. 
işte bizde bu gün Doğu Türkistan’ın yanındayız demek için böyle bir program icra ettik’dedi.
    Programın devamında Ak Parti Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyeleri Yağmur Kılıçarslan, Medine Alemdar, Hacer Kaya konuşmalarını ve şiirlerini okudu. 
    Programın sonunda Ak Parti Gençlik Kolları Üyeleri sahneye Türk bayrağı ve Türkistan bayrağı ile el ele çıkarak izleyiciler tarafından ayakta alkışlandılar.
    Daha sonra program son buldu.

Hbr: Murat KILIÇ