Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

ALDIĞI DESTEKLE ÜRETTİĞİ BALLARLA HEM DÜNYA BİRİNCİSİ HEM ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

ALDIĞI DESTEKLE ÜRETTİĞİ BALLARLA HEM DÜNYA BİRİNCİSİ HEM ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde farklı kategorilerde altın ve bronz madalya kazandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı destekle Amasya'da arıcılık yapan Halit Çelebi, ürettiği ballarla Kanada'da düzenlenen Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde farklı kategorilerde altın ve bronz madalya kazandı.

Çelebi, Dünya Arıcılar Birliği Federasyonu tarafından Kanada'da düzenlenen 46. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde "karakovan balı" kategorisinde dünya birinciliğini, "kristalize bal" kategorisinde de dünya üçüncülüğünü elde etti.

Merkeze bağlı Doğantepe köyünde yaşayan Çelebi, uzun yıllar hayvancılık yaptı. Çelebi, 7 yıl önce işlerinin kötü gitmesi ve yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle bu işi bırakmaya karar verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı destekle arıcılığa başlayan Çelebi, bugün 300 kovanda yılda 3 ton bal üretiyor.

"HAKİKİ BALIN KRİSTALİZE OLMASI GEREKİYOR"

Kongrede, dünyanın farklı bölgelerinden katılan 600 üretici arasında birinci olan Çelebi, kaliteli balın nasıl olması gerektiğine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Arıya hiç dokunmadığınız sürece kendisi zaten kaliteli balı yapıyor. Arının kendi işine karıştığımız zaman kalitesiz bal oluyor. Hakiki balın kristalize olması gerekiyor. Sadece çam balı kristalize olmaz, onun haricindeki tüm ballar kristalize olur. Üç dört ay içinde eğer balınız kristalize olmuyorsa bu bal hakiki bal değildir. Analizden başka bir şekilde de balı tanıma imkânımız yok. Bizim doğru bildiğimiz bir yanlış var, ülkemizde raflarda kristalize ballar çöpe gidiyor. Fakat özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize ballar raflarda daha pahalı fiyata satılıyor."

TÜRKİYE BAL ÜRETİMİNDE İKİNCİ SIRADA

Çelebi, dünyada Türk ballarının kalitesiyle öne çıktığını vurguladı.

Çin'in en çok bal üretimine ve kovan sayısına sahip ülke olduğuna dikkati çeken Çelebi, şunları kaydetti:

"Türkiye kovan sayısı ve bal üretimi olarak ikinci sırada. Kalite olarak dünya yarışmalarında Türk ballarının belli derecelere geldiğini görüyoruz. Bu da Türkiye için gerçekten gurur verici. Türkiye flora olarak zengin bir yapıya sahip. Çeşitlilik çok bol. Yedi bölgede yedi farklı arı ırkımız var. Bu arı ırklarıyla da çeşitli çiçeklere göre bal üretme imkânımız var. Bal çeşitliliği de Türkiye'de çok yoğun. Arı dünyada olmazsa olmaz bir varlık, döllenmede büyük rolü var. Arının döllemediği meyve ve sebzelere baktığımızda kalitesinin düşük olduğunu görüyoruz."