Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

AŞIRI SICAKLARDA SU TÜKETİMİ ARTIRILMALI

AŞIRI SICAKLARDA SU TÜKETİMİ ARTIRILMALI

Terme Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Murat Başeskioğlu özellikle aşırı sıcak havaların yaşandığı günlerde susuzluk hissi olmasa bile günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Aşırı sıcakla-rın çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının da arttığını dile getiren Terme Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Murat Başeskioğlu, yükselen vücut ısısının, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamak gerektiğini ifade eden Başeskioğlu, "Yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler risk altında. Günün en sıcak saatleri olan 11.00-16.00 saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya özen göstermeli, aşırı hareketlerden kaçınmalı, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeli, dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanmalı."

Aşırı sıcaklarda susuzluk hissi olmasa bile günlük en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Murat Başeskioğlu, yağlı besinlerden kaçınılması, vücut direncini artıran gıdalar alınması, kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içeceklerden uzak durulması tavsiyelerinde de bulundu.