Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

AYDA 20 BİNDEN FAZLA ÜRETİM

AYDA 20 BİNDEN FAZLA ÜRETİM

Terme´de Bir İlk; Kurduğu Sistemle Serada Topraksız Marul Üretiyor.

 

 

Bizi Facebook´tan TAKİP edebilirsiniz..

 

https://www.facebook.com/gazetetermebilgi/?ref=bookmarks

 

 

Kozluk Akçay Mahallesinde topraksız tarım modelini hayata geçiren genç girişimci Birol Kodal, ayda 20 bin kök kıvırcık marul yetiştiriyor.


Akçay Mahalllesinde 2 dönümlük alana kurduğu serada üretim yapan Birol Kodal, yaptığı açıklamada, seradaki ürünlerin toprak yerine suda yetiştiğini belirtti.


Serasını kendi imkanlarıyla kurduğunu belirten Kodal ?Daha önceleri tavukçulukla ilgileniyordum. Tavukçuluk işi çok sıkıntılı bir iş olduğu için farklı bir şeyler yapmaya karar verdim ve ne yapabilirim diye internetten araştırma yaptım. Daha sonra bu topraksız marul üretimi dikkatimi çekti ve resimlerini de görünce çok hoşuma gitti. Bir ay içerisinde düşündüm ve yapma karar verdim. Seranın yapımı 8-9 ayımı aldı. Şuan ayda yaklaşık 20 bin kıvırcık marul yetiştiriyorum. Yaz aylarında 30-35 gün içerisinde ürün alıyoruz. Kış aylarında ise ürün almamız 60-65 günü buluyor. Bu işe başlarken hiç pazar araştırmasına girmeden bir anda başladım. Çok şükür ki şimdi haftada 5 bin adet satış yapıyorum. Topraksız tarım daha hijyenik oluyor.

 

Şuan Terme´de bu üretimi yapan tek kişiyim. Borular vasıtasıyla sürekli sulama yapıyoruz. Günlük 2-3 ton civarı su harcıyoruz. Lezzet olarak bakacak olursanız toprakta yetişen marula göre daha lezzeti ve hiç bir şekilde acı bir tat yok. Artık fide ihtiyacımızı da kendimiz karşılamaya başladık. Marul fidelerini kaya yününe dikiyor boruların içerisine yerleştiriyoruz. Bitkinin besin ihtiyacını da boruların içerisinden geçerek besin maddeleriyle zenginleştirilmiş su ile karşılıyoruz. Marul üretimi bizim için çok daha avantajlı ve maliyet olarak düşük olduğu için marul üretimine devam ediyorum. Ama ilerleyen zamanlarda çilek ve çiğköfte marulunu da denemek istiyorum. Bunun için de fide temin etmem gerekiyor.?dedi.

?TERME´DE İLKÖRNEK PROJE´


Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, ?İlçemizde ilk defa topraksız tarımla üretim yapılmaya başlandı. Bunu İlçemizde yaygınlaştırmak istiyoruz. Bölgemizde çiftçilik giderek azalmaya başladı.


Önümüzdeki yıllarda, bu topraksız tarım aranılan bir tarım türü olacak çünkü seracılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerde, topraktan kaynaklanan sorunların giderek artması ve topraksız yöntemin çözüm olacağı düşüncesi, topraksız tarımı cazip hale getirecek.


Genç üreticimiz Birol Kodal´ı tebrik ediyorum. Ayrıca üreticimizin bu girişimiyle ilçe üreticilerimize örnek olacağını düşüyor kendisine bol kazançlar diliyorum.?dedi.