Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

BAHA RAHMİ ÖZEN TERME'DE MEHMET AKİF ERSOY RÜZGÂRINI ESTİRDİ

BAHA RAHMİ ÖZEN	 TERME

21-27 Aralık tarihlerinin 'Mehmet Akif Ersoy Haftası'  olarak kabulünün ilk yılında Termeli Yazar Baha Rahmi Özen ilçemizde lise ve dengi okullarda sürdürdüğü bir dizi programlarla Mehmet Akif Ersoy rüzgârı estirdi.

    
    Mehmet Akif Ersoy Haftası dolayısıyla Yazar Baha Rahmi Özen Terme'deki Liselerde düzenlenen söyleyişi öncesi Terme Kaymakamı Murat Zadeleroğlu ve Terme İlçe Milli Eğitim Müdür Özer Ersoy'u ziyaret ederek 'Bülbülün Feryadı' adlı romanını hediye etti. 
    Daha sonra Termemizde Mehmet Akif Ersoy adını taşıyan ilk liseden söyleşilerine başlayan yazar Kız Meslek Lisesinin salonunu tıklım tıklım dolduran öğrencilere hitap ettikten sonra beraberinde söyleşiye eşlik eden arkadaşlarıyla birlikte, Mehmet Akif Ersoy Lisesi Müdürü Uğur Uyar Beyin daveti üzerine Üstat Mehmet Akif'in adına yakışır şekilde ağarladı. Okul Müdürü Yazar ve konuklarına öğle yemeyi olarak Termemizin nefis pidesini ikram etti. 
    Yazar Özen'in konukları arasında Üniversiteden hem kendi hocası, hem de Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmenlerinden Şair-Yazar Ahmet Sezgin'in Hocası Doç. Dr. Mustafa Kırcı ve Halk Şairi Ozan Obalı adıyla bilinen Mustafa Bilir katıldı. 
    Yazar Özen, öğleden sonraki programı Bülent Çavuşoğlu Lisesi Öğretmen ve öğrencileriyle sürdürürken Doç. Dr. Mustafa Kırcı ile Halk Şairi Ozan Obalı, Mehmet Akif Ersoy Lisesinde derslere girerek öğrencilere Halk Edebiyatı ve Halk şiirinden örnekler sundular. Ozan Obalı sazıyla kendi beste ve güftelerinden de örnekler sunarak öğrencilere nefis bir gün yaşattılar.
    Baha Rahmi Özen, Çanakkale'ye her türlü üstün savaş aletleriyle kum gibi kaynayan bir güruha karşı tek başına imanıyla karşı koyduğunu ve onca umutlarla gelen düşmanın Boğaz'ın mavi sularına gömüldüğünü ifade ederek sözlerine başladı. 'Atalarımız o gün, karşısına dikilen bir dev ile savaştı ve masal kahramanları gibi deve müthiş bir tokat attı.' dedi. 
    Atalarımızın Çanakkale'de karşılaştığı devin daha önce ülkemiz üzerine 13 büyük Haçlı Seferi düzenlediğini ama her seferinde atalarımızın tokadıyla derslerini alarak geldikleri gibi döndüklerini anlatarak tek amaçlarının Anadolu insanını ezerek Kudüs'e ulaşmak olduğunu söyledi.
    Konuşmasını, Çanakkale Şehitlerin şiirini yazdıktan beş yıl sonra yediği tokattan ders almayan İngilizlerin, İtalyanların, Fransız ve Yunanlıların yine ülkemize saldırdığını anlatan Baha Rahmi Özen, o günlerde Mehmet Akif Ersoy'un insanları cihada davet etmek için İstanbul'da yaşarken Mustafa Kemal'in çağrısıyla Ankara'ya gelip Taceddin Dergâhında İstiklal Marşımızı yazmadan ence Bursa'nın düşmesiyle Bülbül şiirini yazdığını anlattı.
    Baha Rahmi Özen, 'Akif, Ankara'ya gelince hiçbir gün durmadan; bir gün Konya'ya koşmuştur, bir gün Balıkesir'e, Burdur'a, Isparta'ya, Kastamonu'ya…Camilerde, meydanlarda, kahvehanelerde halkı cihada çağıran Akif'in ilk önce İstiklal Marşı yazım müsabakasına katılmadığını ve müsabakaya 724 şiirin katıldığını ve içlerinden seçilen altı şiirin hiç birinin mısralarında ve sözcüklerinde İstiklal Marşı olacak nitelikte kan, yürek ve can olmadığını anlatan yazar, 'Halbuki İstiklal Marşı olacak şiirde kan olmalıydı, yürek olmalıydı ve can olmalıydı.' dedi.  
    Milli Savunma Bakanı Mareşal Fevzi Çakmak, Genel Kurmay Başkanı İsmet İnenö, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver ve Hasan Basri Çantay'ın ısrar ve ikna etmeyi başarması üzerine ve ödülün kaldırılmasıyla İstiklal Marşını yazmak için Taceddin Dergahına kapandığını söyledi.
    Çarşamba'da Ali Fuat Başgil, Çarşamba Kız İmam-Hatip Lisesi, Yeşilırmak Anadolu Lilesi, Yıldıray Çınar Ticaret Meslek Lisesi, Çarşamba Fen lilesi, 75. Yıl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Tekkeköy Halk Kütüphanısı, Salıpazarı Çok proğramlı Lisesi ve İmam-Hatip Liselerinde konuşan yazar, Ladık Fen Lisesi, Anadolu Lisesi ve Sağlık Meslek liselerinde 24 oturumda Akif'i ve İstiklal Marşını yazım sürecinde ülkemizin geçirdiği sancıları anlatmıştır.
    Yazar Baha Rahmi Özen önümüzdeki hafta; 'Bülbülün Feryadı' adı altında liselerde yaptığı söyleyişilerini Terme Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Daruşşifa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Temel Kır Kız Anadolu İmam Hatip Liselerinde sürdürecektir. 
                               Hbr: Berkan KARAPIÇAK