Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

BAHÇELERDE KIŞ TEMİZLİĞİ BAŞLADI

BAHÇELERDE KIŞ TEMİZLİĞİ BAŞLADI

Termeli fındık üreticileri fındık hasadının sona ermesi ile bahçelerinde bakım işlerine başladı.

Başta Karadeniz bölgesi olmak üzere en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığın gelecek sene yüksek kaliteli ve verimli bir şekilde üretilebilmesi için Terme´de bahçe sahipleri bahçe bakım işlerine başladı.

Sonbaharın fındık bakımında en yoğun mevsim olduğunu söyleyen bahçe sahipleri, ?Birçok meyve ağacında olduğu gibi kaliteli fındık yetiştirmek için budama işlemi çok önemlidir. Bizde fındık hasadını bitirdik ve bahçelerimizde buda işlemine başladık. Kış ayının da yaklaştığı bu günlerde hem bahçelerimizde yaşlanmış, hastalıklı, ekonomik ömrünü yitirmiş, kuru odunlaşmış dalları budayarak gençleştirip verimi arttırmaya çalışıyoruz hem de kışlık yakacak ihtiyacımızı karşılıyoruz.? dedi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, ? Budama işlemi yapılırken ocaklar arasında birbirine rakip olmayacak uzaklıkta en fazla 6-8 ana daldan oluşmasına dikkat edilmelidir. Özellikle yaşlanmış, hastalıklı, ekonomik ömrünü yitirmiş, kuru, karaca kart, odunlaşmış ve ocak dışına aşırı uzanan dalları keserek bahçe içerisinden uzaklaştırın. Ocaktaki dallar ve sürgünler, ne kadar iyi hava ve güneş ışığı alırsa o kadar iyi gelişir ve verim artar. Bunu sağlamak için ocak içine doğru uzanan dalları ve kurumuş sürgünler budanmalıdır. Ayrıca hastalıklı dallar budandığında sağlıklı dallara bulaşmaması için budama sonrası kullanı-lan kesici aletlerin mutlaka dezenfekte edilmesi gerek-mektedir.? şeklinde konuştu.