Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

BAŞKAN ERGÜN “FİYAT ARTIŞLARINA TEPKİLER SÜRÜYOR”

BAŞKAN ERGÜN “FİYAT ARTIŞLARINA TEPKİLER SÜRÜYOR”

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün "Mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem fiyatlarındaki yüzde 200’ü geçen fiyat artışlarına tepkiler sürüyor.”dedi.

    Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar karşısında çiftçilerin ezilmeye devam ettiğini söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün "Mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem fiyatlarındaki yüzde 200’ü geçen fiyat artışlarına tepkiler sürüyor.”dedi. 
    Ergün, “ 2019-2020 yıllarında açıklanan tarımsal desteklemelere göre ürünlere verilen mazot-gübre destekleri sabit kalırken, 2021 yılı tarımsal desteklemelerinde sadece gübre desteğinde %100 lük bir artışla iki katına çıkarılmıştır. Yapılan bu artış dahi son zamanlarda girdi fiyatlarındaki zamlar karşısında devede kulak misali eriyip gitmiştir. Yeni sezon için hazırlık aşamasında olan üreticilerimiz şimdi kara kara düşünüyor, yeni sezonda nasıl ürün elde edeceğiz diye. Ayrıca Fındık Alan Bazlı desteği 8 yıldır 170 tl olarak verilmekte ve bugüne kadar tek kuruş arttırılmamıştır. Fındık Alan Bazlı desteğinin en az asgari ücret artış miktarı oranında arttırılması gerekmektedir. Sekiz yıl önce asgari ücret yaklaşık 846 tl ,şimdi 4250 tl, Azotlu gübrenin sekiz yıl önce ki ton fiyatı yaklaşık 870 tl şimdi ise 8500 tl, Mazot litre fiyatı yaklaşık 3.70 lira şimdi ise 15,64 lira olduğunu düşünürsek çiftçi nasıl gübre atsın, nasıl üretsin..! Elektriğe yapılan aşırı zam ile tarımsal sulama fatura tutarları yüzde 90 ile yüzde 130 arasında artacak.  Sadece elektrikte değil, mazot, gübre ve ilaca gelen zamlar çiftçinin belini zaten bükmüş durumda.Dünyada ve Ülkemizde gübre kıtlığı sürerken küresel gıda fiyatları da artmaya devam etmektedir. Dünyada gıda fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken artışa hububat ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artış öncülük etmiştir.
    Gübredeki fiyat hareketliliği Türkiye’de tarımı en çok etkileyen sorunların başında geliyor. Türk lirasındaki tarihi değer kaybı ise gübreye ulaşımın maliyetini daha da artırıyor. Gübrenin ham maddesi olan doğalgazdaki aşırı fiyat artışı, yurt içinde de gübre fiyatlarının bir yılda yüzde 200'den fazla zamlanmasına yol açmıştı. Buna yurt içindeki kur krizi eklenince gübredeki son bir yıllık zamlar yüzde 300'ü aştı. Tarımsal girdi satan bayilerin önünü görememesi nedeniyle gübre ve zirai ilaç satışları  durmuş durumdadır, bu sorun 2022'de ciddi bir gıda krizi riski doğurmaktadır.
    Bulunduğumuz her mercide  söylediğimiz gibi tekrar söylüyorum çiftçi üretmez ise biz kaybederiz. Biz kaybedersek Ülke kaybeder.. Bunların hepsini göz önünde bulundurarak doğrudan gelir desteği asgari ücret düzeyinde arttırılmalıdır . Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza , Tarım ve Orman Bakanımıza ve tüm yetkililere sesleniyorum. Üretimin devamlığı konusunda çiftiye daha fazla destek verilmelidir. Çiftçinin sorunları görmezden gelinirse ÇİFTÇİYİ küstürürsünüz ve bu da  üretimin düşmesine doğrudan sebep olur, bu sorunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşması gerekmektedir ve çiftçi sahipsiz, yetim bırakılmamalıdır.
2021 yılı Mazot- Gübre ve Fındık Alan Bazlı Destek icmalleri 7 Şubat 2022 tarihinden itibaren muhtarlıklarda askıya çıkmış olup , 5 gün süre ile askıda kalacaktır . Üreticilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için  gerekli kontrollerini yapmaları önemle duyurulur.”dedi.