Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

BELEDİYE BAŞKANI ALİ KILIÇ İLE ÖZEL RÖPORTAJ

BELEDİYE BAŞKANI ALİ KILIÇ İLE ÖZEL RÖPORTAJ

Gazetemizin röportaj talebini geri çevirmeyen Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, kendisine yönelttiğimiz gündemdeki sorulara çok özel ve samimi yanıtlar verdi.

    Gazetemiz muhabirlerinden Murat Kılıç, Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç ile Terme’de devam eden projeler, COVID 19 salgın sürecinde ilçede yürütülen çalışmalar ve yaklaşan Ramazan Bayramında ilçede yapılması plânlanan faaliyetler hakkında bir röportaj yaptı.
    Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın makamında yapılan özel röportajda, Başkan Kılıç, herkes tarafından merak edilen sorularımızı yanıtladı.
    
    >> Covid-19 ile ilgili Tüm dünya büyük bir mücadele veriyor. Sizler de Terme’de personellerinizle birlikte yoğun bir çalışma içerisindesiniz. Yaptığınız çalışmalardan, sosyal yardımlardan ve alınan önlemlerden biraz bahseder misiniz? 
    Başkan Kılıç: Memleket olarak, ülke olarak, dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreç tüm dünyayı olduğu gibi bizim ülkemizi, memleketimizi de hem ekonomik hem sosyal hem de psikolojik olarak olumsuz etkiledi. Salgın sürecinde cumhurbaşkanımız önderliğinde tüm tedbirler alındı. Ülkemizde dünya sağlık örgütüne dahi örnek olan bir çalışma yürütülüyor. Bizler de hükümetimizin çıkarmış olduğu genelgeler doğrultusunda valilikler, kaymakamlıklarla istişare ederek önleyici tedbirleri uyguluyoruz. 
     Bu çalışmalardan bahsedecek olursak; özellikle insanların toplu olduğu sosyal alanlar ile ayrım gözetmeksizin tüm kurumları ve insanların bizden talep ettiği yerleri dezenfekte ettik. Sosyal izolasyonu sağlamak amacıyla görünür yerlerdeki oturma yerlerini kaldırdık. Ayrıca her gün tüm caddelerimizi yıkıyoruz. Kirliliğe müsaade edilmemesi adına tüm çöpleri bekletilmeden bulundukları yerden kaldırıyoruz. Tüm ekiplerimizle, sokağa çıkma yasağı olduğu günler de dahil, rutin işlerimiz ile Covid-19 kapsamında yapmamız gereken ne varsa yapıyoruz. Ekiplerimizle birlikte her alanda sahadayız. Tüm bunların haricinde Vefa Sosyal Destek Gurubuna da destek veriyoruz. Bu amaçla el birliğiyle bu zorlu süreci insanlarımızın atlatarak rutin hayatlarına geri dönmeleri için gerekli gayreti gösteriyoruz.
    
    >> Şehrin dinamikleri olan pazar yerleri, meydan, bankalar ve kamu kurumları hafta günleri biraz daha yoğun oluyor. Bu konuda önleyici çalışmalarınız nelerdir?
    Başkan Kılıç: Özetle pazar yerleri ile ilgili şunları söyleyebilirim. Şehrin en yoğun olduğu noktalardan birisi. Özellikle bizim şehrimizde Pazartesi ve Cuma günleri olmak üzere iki tane pazar kuruluyor. Cuma pazarı alanı düzgün bir alan olduğu için orayı çevirip giriş çıkışını kontrol ediyor, ayrıca zabıta ekiplerimizle insanların ateşini ölçüp esnaf ile alışveriş yapanların maskesiz dolaşmalarına engel oluyoruz. Maskesi olmayanlara maske dağıtırken alış veriş yapanların sosyal mesafeyi korumaları adına üç metre aralarına mesafe koyup düzeni mümkün mertebe emniyetle birlikte sağlıyoruz. Pazartesi pazarında da, pazar alanı yollara yayıldığı için güvenlik önlemlerini uygulamamız pek mümkün olmasa da, bekçiler ve zabıta ekiplerimizle sosyal izolasyonun sağlanmasına dikkat ediyoruz. İnsanları kalabalık ve yoğunlaştıkları ortamlarda birbirlerinden uzaklaştırmaya gayret ediyoruz.

    >>Belediye personellerinizin  bu süreçte katkıları çok büyük. Onların sağlığı bu anlamda bizler için çok önemli. Personellerinizin sağlık önlemleri alındı mı? 
    Başkan Kılıç: Belediye olarak alınması gereken tüm tedbirleri kendi içerimizde aldık. Özellikle bizim cenaze defin işlemlerini yürüten bir ekibimiz var. Bu ekiptekiler defin işlemlerini özel kıyafetlerle yapıyor. Yine fen işleri ve temizlik işlerindeki personellerimizin de maske, gözlük gibi koruyucu aparatları var. Ayrıca hijyen kurallarına da dikkat ediliyor. Belediyemiz girişinde el dezenfektanlarımız, ateş ölçerlerimiz var. Bunlarla sürekli kontrolleri sağlıyoruz. Kurum içerisinde kurallara kendimiz uyarken dışarıdan gelen vatandaşlarımızı da uymalarını sağlıyoruz. Kronik rahatsızlıkları olanlara da idari izin verdik. Yine kurum içerisinde işleri aksatmayacak şekilde esnek çalışma modelini uyguluyoruz. Vefa Sosyal Destek Hizmet biriminde çalışan arkadaşlarımızın da kesinlikle maske ve eldiven takmalarına dikkat ediyoruz. Çünkü onlar gittikleri evlere, hem kendilerinin hem de gittikleri evlerdekilerin pozitif bir vaka olduğunu varsayarak o bilinçle yardımlarını getiriyor. Bunun için sosyal izolasyona azami dikkat etmeye çalışıyoruz.

    >> 31 Mart’tan bugüne göreve geldiğiniz süre boyunca 2 doğal afet ,1 salgın ile karşılaştınız. Bu zorlu süreçlere rağmen ıslah çalışmaları ve modern şehircilik anlamında ilk adımı attık. Terme’nin en büyük problemi haline gelen Modern şehircilik ve Dere ıslah çalışması, bu kapsamda yeni müjdeler aldık. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz? Islah çalışmaları ne zaman başlayacak? Islah çalışmalarından esnafımız nasıl etkilenecek? 
      Başkan Kılıç: Sizin de dediğiniz gibi geçen dönem iki afad geçirdik. Yine bir yaz dönemi geliyor. Artık mevsimler, iklimler değişti. Şehrimizin bu iklim değişikliğinden etkilenmesi bu yıl da mümkün. Tekrar yağmur yağdığında sel olup olmayacağının bir garantisi yok. Biz buna ilişkin yaşadığımız sel afatının bir daha yaşanmaması adına tüm girişimlerimizi yaptık. Bu noktada özellikle Genel Başkan Yardımcımız Çiğdem Karaaslan, bakanlarımız, vekillerimiz, valimiz, büyükşehir belediye başkanımız ile sürekli irtibat halinde olduk. Özellikle Terme ırmağının ıslah edilmesinde, ırmak yatağının genişletilmesinin önündeki en büyük engel, DSİ’nin belirlemiş olduğu 80 metrelik merkezden geçen ırmak yatağının içinde oluşan yaklaşık 18 adet parselin istimlak edilme problemiydi. Bu noktada çevre şehircilik bakanlığı ve büyükşehir belediye başkalığının yapmış olduğu protokol doğrultusunda, istimlak işini yarı yarıya çevre şehircilik bakanlığı ile büyükşehir belediye başkanlığı üstlendi. Öncelikle sayın bakanımız Murat Kurum’a, Genel Başkan Yardımcımız Çiğdem Karaslan’a, bakanlarımıza, vekillerimize, valimize, büyükşehir belediye başkanımıza, Terme halkı adına belediye başkanı olarak teşekkür ediyorum. Bu sorun Terme’nin önündeki en büyük engeldi. Irmağın ıslah edilmesi konusu, oluşacak bir selde maddi zararın dışında bir can kaybının olmaması adına bizim için çok önemliydi.  Konuyla ilgili hem büyükşehir belediye başkanlığı hem de çevre ve şehircilik il müdürlüğünden ekipler geldi. 80 metre karelik alan içindeki taşınmazların kıymet takvimlerini belirlemeyle ilgili süreç başladı. Bunun haricindeki bürokratik işler, hem tapu kadastro müdürlüğünün hem de istimlakla ilgili işlemler salgına rağmen hızla ilerliyor. 
    Bu süreçte, büyükşehir belediye başkanlığı ilk etapta bu istimlakla ilgili meclisten 5 milyon TL kredi aldı. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın da ilk etapta 5 milyon liralık aktardığı kaynak var. Bu bölgedeki vatandaşımızla uzlaşabilirsek, hemen paralarını yatırıp onların alanlarını istimlak edeceğiz. Bu alanları kaldıracağız. Uzlaşamadığımız olursa, vatandaşın raiç değer üzerinden taşınmazları istimlak edilecek. Dolayısıyla o bölgedeki hiç bir vatandaşımız kesinlikle mağdur edilmeyecek. Amacımız, o bölgedeki insanları mağdur etmeden, hem onların hem de şehrimizin önünü açmak. Öncelikle bunu planlıyoruz. Bu bizim için önemli bir hamleydi. 20-30 yıldır bu şehrin önü açılamadı. Biz, hem büyükşehrin hem de  bizim yapmış olduğumuz imar uygulamasıyla, şehrin merkezinde özellikle merkez mahallelerde imar uygulaması yapılmamış bir mahalle bile kalmayacak. Bu mahallelerin imar uygulamasını bitirmiş olacağız. Büyükşehirden geçirdiğimiz kararla da yapılaşma olmamış alanlarda, 7 kata kadar müsadeli ve kısmen yapılaşma olmuş alanlarda da yeni bir şehircilik anlayışını, sitecilik anlayışını, düzgün konut anlayışıyla modern şehirciliğin önünü açtık bu şehirde. Buna ilişkin tüm müteahhitlerimiz ve inşaat sektörüyle ilgilenen insanlar çok memnun oldular. İnşaat sektörü ilçemizde önemli bir sektör. Şehirde geçtiğimiz yıllarda inşaat sektörü olumsuz etkilendiğinde bu sektörden etkilenen bir sürü esnaf, marangoz, atölyeci her alanda bir çok kişi oldu. Haliyle ekonomik anlamda Terme’de, Covid sürecini de atlattıktan sonra ekonomik anlamda Terme müthiş bir canlılık, ivme kazanacaktır diye düşünüyorum.
    Bizim Terme’de sanayi alanımız da yoktu. Bizler seçim zamanı insanlara şunun sözünü vermiştik. Şehirde fabrika kurmak isteyen insanların önündeki bürokratik engelleri kaldıracağımızın, elimizi taşın altına koyacağımızın sözünü vermiştik. Buna ilişkin olarak da Terme’de özellikle mevcut sanayi ile entegre olması açısından hemen asfaltın karşı tarafından Çangallar Mahallesi tarafındaki bölgede yaklaşık 427 dönümlük alanla ilgili tarım alanından sanayiye dönüşmeyle ilgili talebimizi, biz Tarım İl Müdürlüğüne, Valilik makamına verdik. Bu dosyada buradan olumlu bir şekilde geçti. İşin kamu yararı kararınıda biz olağanüstü meclisimizden geçirdik. Bu kararımızı hazırladık. Gerekçeli kararı, Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Tarım Bakanlığımıza göndererek, bu alanın tarımdan sanayiye çevrilme işini sağlamış olacağız. Bu şu demek; yarın Terme’de fabrika kurmak isteyen veya bizim davet edip ‘Gelin buyurun Terme’de bak şu alanda  fabrika kurabilirsiniz, bizim bu alanda sizin için hazır sanayi arsamız var’ diyebileceğimiz alt yapımız oluşmuş olacak. Bunun da müjdesini vermek isterim.

    >> Pazar Camiinin çalışmalarında sona yaklaşıldı. Bitiş ve açılış tarihi belli mi? Islah çalışmalarında pazar camiinin etkilenme gibi bir durumu söz konusu mu? 
    Öncelikle bu soru için teşekkür ederim. Öncelikle tüm hemşehrilerimizin mübarek Ramazan Ayını kutlarım. Cuma günü ilk orucumuzu tutacağız. Ama malesef ülkemiz öyle bir süreçten geçiyor ki haftalardır cuma namazı kılamadık. Üzülerek belirtmeliyim ki ramazan ayında da camilerimiz yine boş kalacak. İnsanlarımız dört gözle Pazar Cami’nin açılmasını bekliyor. Biz göreve geldiğimiz günden beri Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğüyle istişare halinde, caminin biran önce bitirilip Ramazana hazır hale getirilmesinin sözünü vermiştik. Bu söz aslında yerine geldi, cami hazır. Caminin dışındaki paravanlar kalktı. Çok az bir çevre düzenlemesi kaldı. Dolayısıyla cami Ramazanla birlikte ibadete hazır hale geldi. Ama maalesef Covid önlemleri sebebi ile camide namaz kılınamayacak. İnşallah bu zor süreç atlatıldıktan sonra, yıllar sonra orjinaline ugun şekilde restore edilen camimiz, ibadete açılacak. Terme Irmağı Islah çalışmalarından da Pazar camimiz hiçbir şekilde olumsuz etkilenmeyecek. DSİ'nin yapmış olduğu çizelge, Pazar cami baz alınarak yapıldı.
    
    >> Ramazan ayı yaklaştı başkanım. Covid 19 la mucadele kapsamında sosyal mesafenın onemı sureklı olarak vurgulanıyor. Ramazan ayı içerisinde planlarınız var mı?
    Başkan Kılıç: Ramazan ayıyla birlikte sosyal izolasyonu, tedbirleri yavaşlatmadan sağlamaya çalışacağız. Sağlık bakanımızın konuyla ilgili her akşam uyarıları var. İnsanlar kendilerini dışarıya atmak istiyor, bu anlamda sosyal izolasyonu aksatmamak lazım. Ramazan’da yaşanabilecek en büyük sıkıntılardan birisi normal şartlarda güzel bir uygulama olmasına karşın fırınlarda akşamları oluşan sıcak pide kuyruğu. Bu durumu bir kaç gündür Esnaf Odası, Ticaret odası ve Fırıncılar Odası ile istişare ediyoruz. Buna ilişkin valiliğimizle sayın kaymakamımız da görüşme yaptı. Fırınların denetimiyle ilgili de sürekli denetim halindeyiz. Fırın önlerinde akşamüstleri insanların yığılmasını önlemek için fırıncılar kesinlikle içeriye insan almayacak. Sonrasında da valilik bünyesinde o yığılmayı önlemek üzere bir çalışma yapıyoruz.  Ama ben hükümetimizin buna ilişkin bir genelge çıkaracağını düşünüyorum. Böyle bir genelge olmasa dahi biz il ve ilçe Hıfzısıhha Kurulu kararı gereğince bu yoğunlaşmayı önlemek açısından mutlaka bir tedbir alacağız. Yine rutin izolasyonu  pazardı, marketti, manavdı biz sağlamaya çalışacağız. Ramazan ayında haliyle insanların gıda tüketimleri artıyor. Zabıta ekiplerimiz ve Tarım İlçe Müdürlüğümüzle beraber hem hijyen hem de satılan malların özellikle süresinin geçip geçmediğiyle ilgili rutin denetimlerimizi yapacağız. 
    Bu güne kadar yaklaşık bini aşkın kişiye  gıda paketi yardımı verdik. Her Ramazan ayında özellikle hem yoldan geçenlere, hem ihtiyaç sahiplerine, ramazanda yemek yardımı yapıyorduk.  Bunun dışında merkezde iki tane de iftar çadırımız oluyordu. Ama bu sene Covid salgını nedeniyle önlem amaçlı bu uygulamayı yapamayacağız. Bununla ilgili bir genelge de var. Bugüne kadar olduğu gibi ihtiyaç sahiplerine koli yardımları yapıyorduk bu Ramazanda da yapmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile tüm islam aleminin, ülkemizin ve Termeli hemşehrilerimizin Ramazan ayını kutluyorum. Rabbim hayırlısıyla Ramazan ayını idrak etmeyi ve bu virüsten kurtulmayı nasip etsin diyorum.             
                                                             Hbr: Murat Kılıç