Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

BEYAZ ALTIN ÇİFTÇİ’NİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

BEYAZ ALTIN ÇİFTÇİ’NİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

“Beyaz altın” olarak nitelendirilen çeltikte 2021 yılı hasat sezonunun başlayacağı şu günlerde çeltik taban fiyatı açıklandı.

    “Beyaz altın” olarak nitelendirilen çeltikte 2021 yılı hasat sezonunun başlayacağı şu günlerde çiftçinin gözü, kulağı çeltik taban fiyatlarının açıklanmasındaydı.
    6 Eylül 2021 tarihli kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada çeltiğin taban fiyatı açıklandı. 
    Konuyla ilgili açıklamada bulunan Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün,” Çiftçilerimiz iklim değişiklikleri ve pandemi nedeniyle iki yıldır ciddi sıkıntılar yaşadılar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Eylül 2021 tarihli kabine toplantısı yaptığı açıklamaya göre; TMO’nun 60 randıman Baldo grubu çeşidi 5,5 TL’den, Osmancık grubu çeşidi 4,5 TL’den, Luna grubu çeşidi 4 TL’den alacağı şeklinde açıklamalarda bulundu. 
    Cumhurbaşkanımızın başlattığı üretim seferberliğine iştirak eden çiftçilerimiz sözlerini tutmuş ve her zorluğa göğüs gererek üretime devam etmiştir. Devlet büyüklerimizin de çiftçinin halini anlaması, elinden tutması gerekmektedir.
    Çiftçi emeğinin, alın terinin karşılığını tam olarak alamasa da çeltikte açıklanan fiyatın tüm üreticilerimize hayırlı olmasını, hasatlarının bereketli geçmesini diliyorum.
    2021 hasadı eylül ayının 10’undan itibaren başlıyor, yaşanan sorunlar nedeniyle artık üreticilikten vazgeçme noktasına gelen üreticilerimiz var.  Para kazanmaktan da geçtik ekimini yaptığımız ürünün zararını karşılasak yeter diyorlar. Devletin üreticilere gübre ve mazot desteği yapması gerekmektedir. Gübre, mazot, toprağı iyileştirme ve işçi ücreti derken maliyet hep arttı. TMO’dan 8 TL’ye alınan pirinç markette 20 TL üretici hep zararda.
    TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerimizin alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için,  koronavirüse (Covid-19) karşı önlemlerini mutlaka almaları, Çiftçi Kayıt Sistemi bilgilerini güncellemeleri, randevu almaları ve ürünlerini randevulu günde getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, lisanslı depolara ürün teslim edeceklerin bankadan elektronik ürün senedi (ELÜS) işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak üye olmaları, ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekalet verilerek getirilmesi gerekmektedir.”dedi.