Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

BİK´DEN TOPLUMSAL FARKINDALIK PROJESİ

BİK´DEN TOPLUMSAL FARKINDALIK PROJESİ

Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun İl Müdürlüğünce toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla başlatılan "Evdeki Hayatlar Projesi" ile evde sağlık hizmetleri alan kişilerin hayatları ve hizmetlerden memnuniyetlerinin kamuoyuna duyurulması hedefleniyor.

Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun İl Müdürlüğünce toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla başlatılan "Evdeki Hayatlar Projesi" ile evde sağlık hizmetleri alan kişilerin hayatları ve hizmetlerden memnuniyetlerinin kamuoyuna duyurulması hedefleniyor.
BİK tarafından sürdürülen, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında evde sağlık hizmeti alan ailelerin hayatları ve hizmetlerden duydukları memnuniyetin ortaya çıkartılması amaçlanıyor. Proje kapsamında BİK Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, ilk ziyareti gazetecilerle İlkadım ilçesinde yaşayan, geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yatağa bağımlı şekilde sürdüren 60 yaşındaki Nazmi Çetik´e gerçekleştirdi. Bayraktar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, proje ile toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Kaza, hastalık veya yaşlılık nedeniyle bakıma ihtiyaç duyan, devletten çeşitli hizmetler alan kişilerin yaşam mücadelelerinin toplumla paylaşılmasının hedeflendiğini aktaran Bayraktar, "Evde sağlık hizmeti alan hastalarımızın geçmişlerini, hayatlarında neler olduğunu, nasıl mücadele ederek yaşama tutunduklarını paylaşmak istiyoruz. Bütün amaç toplumsal bilinç oluşturmak." ifadesini kullandı. Samsun´da yatağa bağımlı, devlet tarafından destek gören 2 bin 200 hasta bulunduğunu belirten Bayraktar, proje kapsamında ilk etapta 10 hastanın hayat hikayesi ve yaşam mücadelesini aktaracaklarını kaydetti.
Bayraktar, şunları söyledi:"Her hafta gazetecilerle bir aileyi ziyaret edeceğiz. Yaşam hikayelerini öğreneceğiz. Projenin Türkiye geneline yayılacağını düşünüyorum. Herkese yardım eden bir amcamız vardı, taşı sıksa suyunu çıkarabilecek gücü olan. Maalesef bir kaza sonucu yatağa bağımlı kalıyor. Gazeteciler aracılığıyla bu hayatları kamuoyuna aktarıp bilinç oluşturmak istiyoruz." -

Geçirdiği trafik kazası sonrası hayatı değişti
Samsun´da geçirdiği trafik kazası sonucu omurga ile boynundaki zedelenme nedeniyle yatağa bağımlı yaşayan ve konuşamayan 3 çocuk babası Nazmi Çetik, yaklaşık 5 yıldır evde bakım hizmetleri alıyor.
"Sağlık ekipleriyle aile gibi olduk"
Ülken Çetik, eşinin işe giderken trafik kazası geçirdiği belirterek, "Eşim 4 ay yoğun bakımda yattı. Gece gündüz eşimi bekledim. Daha sonra hastaneden çıkarıp yoğun bakım odası gibi hazırladığımız evimize getirdik. 5 yıldır ona ben bakıyorum." dedi. Devletin zor zamanlarında hep yanlarında olduğuna dikkati çeken Çetik, evde sağlık hizmetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sağlık personelinin her hafta gelip sağlık hizmeti sunduğunu vurgulayan Çetik, "Onlar olmasa biz ne yaparız. Devletin yardımıyla ayakta duruyoruz. Konuşabilmesi için bir alet alınacak, yine devletimiz yardımcı olacak. Sağlık ekipleriyle aile gibi olduk. Onları çok seviyorum. Birisi gidiyor şimdi, çok üzülüyorum. Hepsini çok seviyorum. Onlar da benim çocuklarım." diye konuştu. Nazmi Çetik´e evde sağlık hizmeti sunan ekipte yer alan, tayininin Trabzon´a çıkması nedeniyle son görevine gelen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli sağlık teknikeri Emre Aksoy ise 2012 yılından bu yana Samsun´da görev yaptığını anlattı. Hizmet verdiklerinin her biriyle aile gibi olduklarının altını çizen Aksoy, "Bugün son muayene günümüzdü. Hem Nazmi Bey´i ziyaret ettik hem de Ülken Teyzemizle vedalaştık. Biz bir aile gibiydik." diye konuştu.