Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

BİLİNÇSİZDİK BİR SANTRAL KURULDU, BAŞKA SANTRALLER KURULMASIN

 BİLİNÇSİZDİK BİR SANTRAL KURULDU, BAŞKA SANTRALLER KURULMASIN

Kozluk Mahallesinde, 30 Kasım Pazar günü toplanan kadınlar, yaşadıkları yerin santrallerle kuşatılmak istendiğini ve buna karşı çıktıklarını belirterek basın açıklamasında bulundu

Eyleme katılan tüm kadınlar adına açıklama yapan Kozluk Akçaylılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları Başkanı Havva Karakaş, “Bölgemizde kurulan ve kurulmak istenen santrallerle, meyve ve sebze yetiştirdiğimiz verimli topraklarımız, masmavi denizimiz, bakmaya kıyamadığımız yeşilimiz ve atalarımızdan miras kalan değerlerimiz kirlenme tehdidi altında. Ne değerler yaşamış bu topraklarda. Torunları, rahat etsin diye yırtık çarıklarıyla, yalın ayak, yemeden içmeden, gece gündüz demeden, bizler düşman işgali altında kalmayalım, rahat nefes alalım diye çarpışan dedelerimiz, omuzunda mermi taşıyan ninelerimiz, bizlere bu vatanı tertemiz emanet etti. Bizler de çocuklarımıza tertemiz teslim etmek istiyoruz.”dedi.
“İstiklal Marşımıza yüreğini mürekkep eden büyük şairimizi rahmetle anıyorum.”diyen Karakaş, Ersoy`un İstiklal Marşında yazdığı: “Bastığın yerleri ``toprak!`` diyerek geçme, tanı! / Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. / Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: / Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı..” dizelerini okuyarak,“İşte böyle yürekler toprak olmaz, hep yaşarlar. Bugün burada atalarımızı nasıl rahmetle ve özlemle anıyorsak, yarın da yavrularımızın bizleri öfkeyle hiddetle anmaları için verimli topraklarımıza kurulması planlanan hastalıkları peşinde getiren kirli santrallere “HAYIR” diyoruz. Yeşilimizi, mavimizi, değerlerimizi, verimli topraklarımızı, havamızı, suyumuzu temiz kullanmak istiyoruz. Kurulan santrali de istemiyoruz. Kurulacak santralleri de... Bize zarardan başka hiçbir faydası olmayan zehir bacalarını alsınlar. Mademki bu santraller çok iyi bir şey, gelişmiş ülkelere kursunlar.”dedi.
Son olarak santraller kurulduktan sonra fasulye, sebze ve fındıklarının kuruduğuna dikkat çeken Karakaş, bu santrallerin her yerde durdurulurken Terme`ye nasıl ve neden geldiği anlamadıklarını ve bu santralleri topraklarında istemediklerini söyledi.

YUVALAR DAĞILMASIN
Geçimlerini tarımla sağladıklarına değinen Kozluklu kadınlar “Mahallemizde santral kurulalı bahçelerimizden verimli ürün alamaz olduk. Buna bağlı olarak eşlerimiz Bağkur borçlarını ödeyemez ve hasta olunca doktora gidemez hale geldik. Eşlerimizden harçlık dahi alamıyoruz. Gençlerimiz bizler gibi değil. Sabretmeyi de bilmiyorlar. Böyle giderse çok yuvalar dağılır.”dedi.
“Bizim yediğimiz pirinç, pancar, fasulye.”diyen kadınlar, “Santral kurulalı ne pancarımız oluyor ne fasulyemiz. Sebzelerimiz, meyve ağaçlarımız henüz çiçekteyken kurudu. Köyde yaşıyoruz ama meyve sebzeyi pazardan alır olduk. Bahçemizdeki mahsullerle gurbetteki yakınlarımızın bile kışlık turşu, reçel, meyve ihtiyacını karşılarken bugün kendi yiyeceğimizi bile pazardan alır hale geldik.”dedi.
Kadınlardan biri, fasulyenin merkezi Kozluk`ta, bir kilo bile fasulyesi olmadığını ifade ederek
kilosuna 8 TL vererek pazardan fasulye aldığını söyledi.

CUMHURBAŞKANIMIZA YALVARIYORUM
Her biri birbirinden dertli vatandaşlar Akçay`ın çok güzel bir yer olduğuna dikkat çekerek “Çevremiz çok güzel. Denizimiz var. Altın kuma sahip sahilimiz var. Yazın gurbetten çocuklarımız, akrabalarımız tatillerini buralarda geçiriyordu. Santral kurulalı sahilimize ayak basamaz olduk. O güzelim denizimize giremez olduk. Bunların hepsini yok ettiler. Yalvarıyorum. Lütfen Sayın Cumhurbaşka-nım santralleri buraya kurmayın. Zaten kirlendi, daha fazla kirletmeyin. Daha önce kurulan santrallerin elektrik hatlarından çile çekiyoruz. Biz Ak Partiyi tuttuk. Cumhurbaşka-nımız ve Başbakanımı-zın bize sahip çıkmasını istiyoruz. Bu mesele açılalı uykularımız kaçtı. Cumhurbaşkanımız vatanımıza hizmet etsin diye biz canımızı feda ettik. Onların da bize sahip çıkmasını istiyoruz. Santralleri kabul etmiyoruz.”dedi.
Akçay`ın toprağının çok verimli olduğunu vurgulayan vatandaşlar “Birinci santral kurulalı 2,5 yıl oldu. Bizler ürünlerimizde bir çok farklılık gözlüyoruz. Kurulmadan önce halkı bilgilendirme toplantısı yaptılar. Çevre halkını beş yıldızlı otellerde gezdirdiler. Gelenler `Hiçbir zararı yokmuş.` dedi. Nihayetinde oraya bir zehir ağacı dikildi. Açıldığı gün evlerimizin üstü, arazilerimiz tel örgü altında kaldı. Neden toplu tarım değil de santral. Biz Akçaylılar toplu tarım istiyoruz. Arazilerimiz kurudu, yaptığımız ürünlerde verimlilik düştü. Tahıl üretemiyoruz. Yakında ithal kullandıracaklar GDO`lu ürünlerle beslenmeye başlayacağız. OMV`nin kuruttuğu balıkları da görmeniz lazım. Bölge halkı olarak mağduruz.”dedi.
Çocuklarının kendilerine, neden tellerle çevrildiklerini, bunların kendilerine çok mu zararı olduğunu sorduklarını söyleyen Kozluklular “Çocuklarımıza cevap veremiyoruz. Onlara nasıl bir gelecek bırakacağız.”dedi.

“CANIMIZ CİĞERİMİZ CUMHURBAŞKANIMIZ BİZE SAHİP ÇIKSIN”
“Kurulan santralle yerlerimiz gitti, yerlerimizin tam değerini alamadık.”diyen Kozluklular, yetkililere “Samsun`da hastaneleri bunun için mi açtılar?”diye sorarak “Önce hastane açtılar, sonra santralleri kurmaya başladılar. Çünkü santrallerle kanser, kalp, astım hastaları artacak. Bizim çocuklarımızı zehirlemesinler. Bizleri zehirlemesinler. Bizim canımız ciğerimiz cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan`ın bize sahip çıkmasını istiyoruz. Topraklarımızı zehire çevirmesinler.”dedi.