Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

BİLİNMEYEN YÖNÜYLE SEYFİ GÜNAÇTI

BİLİNMEYEN YÖNÜYLE SEYFİ GÜNAÇTI

Geçen haftaki sayımızda gazetemiz yazarlarından Seyfi Günaçtı'nın gazete biriktirme sevgisinden söz etmiştik. Konuya kaldığımız yerden devam ediyoruz.

 GAZETE SAKLAMA MERAKI-2
Seyfi Hocam gazeteleri dolabının en üst gözüne yerleştirmiş. Balyaların aynı boyda olması ve kenarlardan çıkıntı olmaması, onları itina ile katlayıp bağladığını gösteriyordu.
Gazeteleri daha yakından görmek istedim. Hocam beni kırmadı. Bir sandalyeye çıkarak dolaptan beş balya gazete indirdi.
Her paketin üzerine hangi yılın gazeteleri olduğunu yazmış; 1993, 1994, 1995, 2015/1… 2015/1, 2015 yılına ait birden fazla gazete paketi olduğunu gösteriyor. Ayrıca dolabın iç kapağına yapıştırdığı listede hangi yıla ait gazetelerin hangi sırada olduğu yazılı. Bu sistem, aradığı gazeteyi kolaylıkla bulmasını sağlıyor.
Yıllardır biriktirip bugünlere getirdiği gazeteleri yerinde gördüm. Acaba bu kadar gazete ne kadar sürede biriktirilmişti? Kaç yaşında gazete biriktirmeye başlamıştı? Bunları kendisine sordum.
Seyfi Günaçtı: Arşivimdeki en eski gazete 05.02.1957 tarihini taşıyor olsa da ben gazete biriktirmeye o tarihte başlamadım. Zaten o sırada daha ilkokula bile gitmiyordum. O gazeteyi rahmetli babam saklamış. Ben de onun bu mirasını korudum. Ben gazete biriktirmeye ortaokul yıllarında başladım.
Belma: Hocam, sizin bir de gazete kupürü biriktirme merakınız olduğunu duymuştum. Bu konuda bilgi verir misiniz?
Seyfi Günaçtı:  Adana İmam Hatip Okulu'nda okuduğum yıllarda milli ve manevi değerlere bağlılığı ile bilinen bir 'Bugün' gazetesi vardı. İlk kupürleri o gazeteden kestiğimi hatırlıyorum. Yani gazete kupürü kesip saklama merakım 1965-66'larda başlamıştır, diyebilirim.
Hatırladığım kadarıyla o zamanlar gazeteler 25 kuruştu. Benim maddi durumum ancak ayda bir gazete almaya yetecek sevideydi. Bu yüzden o yıllara ait sakladığım gazete kupürü sayısı azdır.
Bu arada babamın da gazete kupürü kesip sakladığını söylemeliyim. Onun kesip sakladığı 1969 yılına ait küçük bir gazete kupürü halâ bende mevcuttur.
Daha önce kupür biriktirmiş olmakla birlikte mecburi kupür biriktirmeye 1990'dan sonra başladım. Gazeteler evde yer kaplamaya başlayınca, eşimin de sitemi üzerine mecburen gazete saklama merakım, önemli gördüğüm haber ve yazıları kesip saklamaya dönüştü. Bununla birlikte bir bütün olarak sakladığım gazeteler de oldu.
Meselâ; senenin ilk gününe ait gazete, bir genel seçim sonrasının gazetesi, PKK'nın terör eylemlerine ait gazeteler, depremler ve tabii afetlere dair gazeteler gibi
                    (Devamı Sonraki Sayıda) 
           Hbr: Belma AYKÜL YILDIZ