Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

BORDEAUX TÜRKLERİ YETİM KALDI

BORDEAUX TÜRKLERİ YETİM KALDI

Vatanseverliği, hoşgörüsü, babacan tavırları ve yardımseverliği ile gönüllere taht kuran Fatin Koç, kalbine yenik düştü.

Yıllardır, Fransa ve Türkiye arasında barış elçiliği görevini üstlenen, iki kelimesinden biri ?vatan ve Atatürk? olan Türkiye sevdalısı, kıymetli ve muhterem büyüğümüz Fatin Koç, geçirdiği kalp krizi sonrası 76 yaşında yaşama veda etti.
Terme´nin Akçagün Mahallesinden Merhum Şükrü Koç´un oğlu 6 çocuk babası Koç´un cenazesi 14 Temmuz Cuma günü Akçagün Caminde kılınan cenaze namazının ardından göz yaşlarıyla toprağa verildi.

BORDEAUX´A YERLEŞEN
İLK TÜRK İŞÇİ AİLESİYDİ
Fatin Koç, yıllarca Terme´de esnaflık yaptıktan sonra kısmetini aramak için 1973 yılında ilk Türk işçi ailesi olarak Fransa´nın Bordeaux vilayetine gitmiştir. Ford fabrikasında işçi olarak çalışan Koç, yaşadığı yerde Türk okul aile birliği başkanlığı ve Atatürk Kültür Derneği başkanlığı yapmıştır. Başkanlık yaptığı dönemde gurbetçi işçilerin çocuklarına Türkçe eğitim görmeleri ve Türk kültürünü öğrenmeleri için Türkiye´den öğretmen talebinde bulunarak gurbetçilerin Türkçe eğitim almalarını sağlamıştır. Ayrıca gurbette çalışan işçilerin dini vecibelerini yerine getirebilmeleri için camii açılmasını sağlamıştır. Bunun yanında 1987´de, 1956 Türk vatandaşının bulunduğu Bordeaux´da konsolosluk çalışmalarına başlamıştır. Gurbette yaşayan Türk ailelerinin Türkiye ile olan işlerinin daha rahat halledebilmeleri için Bordeaux vilayetine konsolosluk açılmasını, 26 yıl sonra Türk nüfusunun 17 bine ulaşmasını sağlamıştır.

TÜRKİYE FRANSA ARASINDA
BARIŞ ELÇİLİĞİ YAPTI
Yurtdışında ilk Türk Belediye Başkanı olarak Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz´ı Bordeauxta makamında misafir eden Fatin Koç, bu görüşmeler sırasında Samsun´daki ve Fransa´daki bazı okullarda ?Kardeş Okul? projesini hayata geçirmiştir. Proje kapsamında Samsun´da eğitim gören öğrencilerin Fransa´da, Fransa´dakilerin de Samsun´da misafir olmalarını sağlamıştır. Birçok siyasi lideri de Fransa´da ağırlayan Fatin Koç, Türkiye Fransa arasında barış elçiliği yapmıştır.
Geçtiğimiz yıllarda elim bir kaza sonucu kaybettiği oğlu İzzet Koç´ta Bordeauxta meclis başkanlığı yapmıştır.

BORDEAUX TÜRK TOPLUMU
ULU ÇINARINI KAYBETTİ
Fatin Koç´un ölüm haberi Türkiye´deki kadar Bordeaux´ta da büyük bir üzüntü yarattı.
Bordeaux Başkonsolosluğu, haberlerinin yer aldığı sosyal medya hesabından Fatin Koç için şu mesajı yayınladı ?Bordeaux Türk toplumu; Ulu Çınarını, Koç ailesinin büyüğü Fatin Amca´yı, enerjisi, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle hepimize örnek olan Fatin Koç´u kaybetti. Üzüntümüz büyük. Fatin Amca´nın memleketten yolladığı Bayram tebriğinin bu acı haberi aldığımız gün elimize geçmesi de Rabbimizin takdiriymiş. Başta oğulları Şükrü ve Salim Koç ve ısrarlı girişimleriyle açılmasına vesile olduğu Başkonsolosluğumuzun çalışanı torunu Sevda Sağdıç olmak üzere Koç Ailesine sabır ve baş sağlığı, Fatin Amcamıza Allah´tan rahmet diliyoruz. Kendisini yarın (14 Temmuz) Lormont´da Cuma Namazını takiben gıyabında kılacağımız namazla sevgili oğlu İzzet Koç´un yanına, ebediyete uğurlayacağız. Ruhun şad, mekanın cennet olsun Çok Kıymetli Fatin Amca!?
Tüm yurttaşlarına fayda sağlayan, Fatin Koç´a Allah´tan rahmet Koç Ailesine sabırlar diliyoruz.