Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

"ÇARŞAMBA HAVAALANI KAPATILAMAZ"

Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz yaptığı yazılı açıklamada, Samsun Çarşamba Havaalanının onarım amacıyla 3 ay kapatılmasının ihale şartnamesi gereği mümkün olmadığını söyledi.

Samsun´daki Çarşamba Havaalanının bakım onarım çalışmaları nedeniyle 3 ay boyunca kapatılacak olması konusunda yazılı bir açıklamada bulundu.
Havaalanının onarım ihalesini hukuki yönden değerlendiren Gürbüz yaptığı açıklamada şu ifadeler yer verdi: "Samsun Çarşamba Havalimanı pist,apron yenileme ve aydınlatma onarımı için 01 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında 3 ay süre ile uçuşa kapanacak. Ancak Çarşamba Havalimanının pist, apron yenileme ve aydınlatma onarımı işine ilişkin ihale şartnamesi ve diğer belgelere bakıldığında ihale konusu işin 11.10.2016 - 05.10.2017 dönemini kapsadığı ve yine şartname gereği yüklenici firmanın onarım işlerini yaparken havaalanının ulaşıma kapanmaması için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğu anlaşılmaktadır. Yani ihale şartnamesinden ve sözleşmesinden anlaşılan onarım işinin bir yıl içinde havaalanı ulaşıma kapanmadan yapılması gerektiğidir. Fakat buna rağmen resmi makamlar havaalanını ulaşıma kapatarak üç ay içinde onarım işinin tamamlanacağını açıkladı. İlgili bakanlık ve genel müdürlük tarafından söz konusu ihale ve ilgili şartnamede takdir yetkisi ve insiyatif kullanıldığını ortaya koymaktadır. Oysa idare hukukunun temel ilkeleri gereğince idarelerin takdir yetkisi asla mutlak ve sınırsız değildir. İdare takdir yetkisini sadece ve sadece kamu hizmetinin daha iyi işlemesi yada kamu yararı için kullanabilir. Söz konusu ihalede ise takdir yetkisinin bu şekilde kullanılmasında kamu yararı bulunmadığı gibi bilakis kamunun ihtiyaç ve beklentilerine aykırı bir irade söz konusudur. Samsun Çarşamba Havaalanı´nın 3 ay ulaşıma kapalı kalması durumunda Samsun´daki tüm sektörlerin bundan olumsuz etkileneceği tartışmasızdır. Ekonomik koşulların zaten zorlaştığı bir dönemde bir de böyle bir uygulamaya gidilmesi Samsun´un sosyal ve ekonomik hayatına büyük darbe vuracaktır. Bu nedenle yetkili makamların Samsun Çarşamba Havaalanı´nın onarım işini ihale şartnamesindeki ve diğer resmi belgelerdeki şartlara uygun şekilde yaptırmaları ve Samsun Çarşamba Havaalanı´nın ulaşıma kapanmasına müsaade etmemeleri hem hukuksal açıdan ve hem de Samsun´un menfaatleri açısından en doğru karar olacaktır."