Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ÇARŞAMBA'DA SANTRALE ‘HAYIR’ DEDİ

ÇARŞAMBA

Samsun'un Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi'ne yapılacak olan Büyokütle Enerji Santrali'ne karşı Samsun Çevre Platformu üyeleri, çevredeki mahalle muhtarları ve vatandaşlar açıklama yaptı.

  
    Çarşamba'da kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santrali'ne karşı düzenlenen eylemde ilk konuşmayı Eğercili Mahallesi Muhtarı Mehmet Kalebay yaptı. Muhtar Kalebay, halkın burada santral istemediğini ve bu santralin yapılmasını durdurmak için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.
    SANTRALE İZİN VERİLİRSE 
    OVAYI ATEŞE ATARSINIZ
    Daha sonra söz alan SAMÇEP Sözcüsü     
    Mehmet Özdağ, eylem yapan mahalle sakinleri, 'Yeşilime Dokunma' çağrısı yaptı. SAMÇEP Sözcüsü Özdağ,  "İtirazımız öncelikle Samsun Valiliği'ne; bir günde 630 ton yakacak bir tesise nasıl olur da ÇED gerekli değildir kararı verirsiniz? Bu karar kabul edilemez. Çarşamba Ovası'nın kalbine bu tesise nasıl izin verilebilir? DSİ 7. Bölge Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, kurumların hepsi yazılan bir takım maddelerin arkasına sığınarak bu santralin yapılacağı yeri tarım alanı olmaktan çıkarmış durumdalar. Burada köyler birbirine yakın, evler birbirine yakın, eğer bu santralin yapılmasına izin verilirse bütün ovayı ateşe atarsınız. Bundan sonra da havaalanından Yeşilırmak'a kadar giden bölgede de hiçbir tesise dur diyemezsiniz! " dedi.
    OVAYI ÇÖPLÜK YAPACAKLAR
    Çarşamba eski Belediye Başkanı Hüseyin Değerli ise  "Ürününüz değerlenecek, istihdam sağlanacak diyerek, insanları kandırmaya çalışıyorlar. Böyle bir santralin istihdam seviyesi 10-15'i geçmez. Günde 30-40 ton ev atığı işlenecek! Isı elde edilecek ham maddeyi nasıl bulacaklar? Bu bölgenin üretimi bu santralin atık ihtiyacını karşılar mı? Türkiye artık çöp ithal ediyor ve konu şu ki; Çarşamba Ovası'nı çöplük yapmak istiyorlar." diye konuştu.
    Değerli'nin ardından sözalan mahalle sakinleri ve çevre mahallelerin muhtarları, burada kirlilik yaratacak hiçbir yatırıma izin vermeyeceklerini, Çarşamba Ovası'nın tarım alanı olduğunu, bu ovanın havasının ve toğrağının kirletilmemesi için başta hukuk yolları olmak üzere her türlü mücadeleyi sonuna kadar vereceklerini söyledi.
    BU SİYASİ MESELE DEĞİL, 
    VATANDAŞ MESELESİ
    Mahalle sakinlerinden emekli imam Cemal Özdemir de,  "Bu mesele siyasi bir mesele değil, vatandaş meselesi. Siyaset bulaşırsa işin içinde çıkamayız. El ele verelim bu belayı birlikte uzaklaştıralım. Burada ortaya çıkacak duman havamıza ve sağlığımıza zarar verirken atıklarda üreyen böcekler ve kimyasallar da ürünlerimize ve geleceğimize zarar verecek. Rızık kimsenin elinde değil, kimseye kul olmayın. Gelin bir heyet kuralım, siyasilere, resmi makamlara olmazsa yargıya gidelim." şeklinde konuştu.
    SANTRALİN DURDURULMASI İÇİN
    DAVA AÇILACAK
    Daha sonra söz alan İnşaat Mühendisi ve Arazi sahibi Murat Şenel, Bu bölgeler tarım arazisi. Bize yenilenebilir enerji kaynağı olarak dayatılan bu santral fındık kabukları, anız, ağaç ve bitkisel atıklar yakacağı iddiası ile kuruluyor. Bu atıkların şu andaki koşullarda sağlanması mümkün değil. Çarşamba Ovası Enerji Ormanına dönüşecek. Bu santral suyumuzu da kirletecek. Ben konuyu yargıya taşıyorum. Avukatımız Serpil Dönmez de burada. Gerken çalışmaları yaptıktan sonra dava sürecimizi en kısa zamanda başlatacağız." dedi.
    Murat Şenel'den sonra söz alan Ziraat Mühendisi Hayati Tosun da sorunun siyaset üstü bir yaşam sorunu, toprağı, ahavyı geleceğe taşıma sorunu olduğunu ifade etti.
    Hayati Tosun'un ardından Irmaksırtı Muhtarı Emrah Özdemir, Öğretmen Mehmet Özekmekçi,mahalle sakinlerinden Kani Yüksel, Seyfettin Yavan söz alarak santrale karşı olduklarını ve birlikte mücadele edeceklerini söylediler.
    Eylemin ardından vatandaşlar heyet kurmak ve dava süreci için çalışmalara başladılar.