Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

ÇARŞAMBA’NIN SANTRALLE İMTİHANI

ÇARŞAMBA’NIN SANTRALLE İMTİHANI

ÇARŞAMBA DA DİRENECEK Mİ?

    Terme’ye 2017 yılında yapılması planlanan ithal kömürle çalışacak santralin kurulmasına Termeli vatandaşlar tepki göstererek santralin kurulmasını engellediler. 
    Türkiye'nin 3’üncü önemli ovasından biri olarak kabul edilen Çarşamba Ovası'nın kalbinde termik santral kurulma çalışmaları aralıksız, sessiz ve sakin devam ediyor. 
    Terme'ye kurulmak istenen santralin mahkeme kararıyla durdurulmasının ardından, Çarşamba Eğercili Mahallesinde Termik santral kurmak için çalışmaların başlatıldığı ortaya çıktı.
    Merkezi Trabzon'da bulunan Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretim Tic. A.Ş isimli firma tarafından Çarşamba Eğercili Mahallesi'nde kurulmak istenen santral alanının, tamamen tarım ve hayvancılık yapılan bir bölgede olduğu biliniyor. 
    Santralin yapım çalışmalarının başladığı öğrenilirken, Santralin kurulması durumunda Çarşamba Ovası'ndaki tarım ve hayvancılığa büyük darbe vuracağı belirtiliyor. 
    Firmanın bakanlıktan ÇED gerek yoktur, raporunu aldığı ve Ticaret Sicil Gazetesi'ne şirket kuruluşunu yaptığı öğrenildi.
    Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde Çarşamba Ovası'ndan elde edilen ürünlerin değerlendirilmesi için 465 bin 454 metrekare arsa üzerinde Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi kurulurken, tarım ve hayvancılığı kurulması durumunda bitireceği öngörülen biyokütle Enerji Santralı adı altında çalışmaları sürdürülen Termik santralin Çarşamba Ovası'nın kalbinde kurulmasının nasıl bir mantık işi olduğu tartışılıyor.
    
    ÇARŞAMBA DA DİRENECEK Mİ?
    Terme'de gösterilen direncin Çarşamba'da da gösterilip gösterilmeyeceği merak ediliyor.
    Termik santralin Terme'de kurulmaması için vatandaşlar uğraş vermiş ve Terme'de kurulmak istenen santral durdurulmuştu. 
    Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesinde kurulması planlanan santral için eskiden kömür deposu olarak kullanılan alanda çalışmaların başladığı ve bu alana şuana kadar 160' a yakın fore kazık tabir edilen temel kazıklarının atılarak alt yapı çalışmalarının sessiz sedasız başlatıldığı iddia ediliyor. 
    Çarşamba'ya kurulması planlanan Çarşamba Biyokütle Eletrik Enerji Termik Santralinin 27 MW'e/ 96.12 MWt üretimi yapacağı, 180.000.000. TL'lik bir yatırım olduğu ve 24 Kasım 2014 tarih ve 29186 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğince izin alarak çalışmalara başladığı iddia ediliyor.
    Ülkemizde, çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan PM2.5 hava kirleticisi için bile henüz bir yasal sınır değerin belirlenmediği ve kamusal denetimin çok zayıf olduğu bilindiği için, biyokütle termik santralleri konusunda duyarlı davranılmalı, her bir santral kurulmadan önce hem ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) hem de SED (Sağlık Etki Değerlendirmesi) uygulanmalıdır.