Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

ÇİFTÇİ VE HAYVANCILIKLA UĞRAŞANLAR YASAKTAN MUAF

ÇİFTÇİ VE HAYVANCILIKLA UĞRAŞANLAR YASAKTAN MUAF

ÇİFTÇİ VE HAYVANCILIKLA UĞRAŞANLAR YASAKTAN MUAF

    Türkiye'de, geçtiğimiz hafta sonu 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta Cumartesi ve Pazar günleri için sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Başkan Erdoğan, pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında, geçen hafta ki sokağa çıkma yasağının bu hafta sonu da devam edeceğini açıklamıştı. 
    Açıklamanın ardından sokağa çıkma yasağından muaf tutulan gruplar tekrar gündeme gelirken, tarımsal ve hayvansal faaliyetlerde bulunan çiftçiler, üreticiler ile gıda sektörünün, sokağa çıkma yasağından muaf tutulan gruba dahil edildiği belirtti.
    
    ÜRETİM OLMAZSA 
    KITLIK VE AÇLIK OLUR 
    Tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Ferda Ergün “Çok zor ve hassas günlerden geçiyoruz. Toplum olarak sağlığımız için gerekli olan tedbirlere elbette ki hepimiz uymalıyız.  Ancak şöyle de bir gerçek var ki üretim olmazsa da kıtlık ve açlık olur. Bu sebeple üretimin devamlılığı son derece önemlidir. 
    Ülkemizde Mart ve Nisan aylarının özellikle sebze tohumu ve fidesi ile kabak, ayçiçeği, mısır gibi ürünler için ekim, dikim, gübreleme ve ilaçlama zamanı olduğunu düşünürsek çiftçilerimizin yasaktan muaf tutulan gruba dahil edilmesi çok yerinde bir karardır.”dedi. 
    Sokağa çıkma yasağının 65 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşları kapsamadığını da belirten Ergün,  20-65 yaş aralığında kalanların ancak çiftçilik belgesi olması durumunda sokağa çıkabileceklerini söyledi.
    
    MUAFİYET KAPSAMINA 
    KİMLER ALINDI?
    Ferda Ergün, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin muafiyet kapsamına alınan grupları şu şekilde açıkladığını aktardı: 
    “- Reyon ömrü kısa olan ve hızlı bozulan (et, balık, meyve ve sebze, süt ve süt ürünleri) grupların ünitelerinde çalışanlar ile un ve makarna sektöründe çalışanlar, hafta sonu üretimlerine devam edebilecekler.
    - Pazar akşamı saat 18.00'den sonra haller ve marketlerin depoları, mal kabul üniteleri açık olacak. Çalışanlar, ulaşımda sorun yaşamayacaklar.
    - Geçen haftaki gibi veteriner hekimlerimiz, yasak kapsamının dışında.
    - Bir diğer grup da tarım ve hayvancılık üretimindeki çiftçilerimiz. Bu vatandaşlarımız da üretimlerini aksatmadan devam edebileceklerdir.
    - Mevsimlik işçilerimizin koordinasyonu il valilerimize verilmiştir. Sağlık önemleri, il ve ilçe pandemi kurullarınca takip edilmektedir. Barınma ve diğer ihtiyaçlara ilişkin önlemleri almaya da devam ediyoruz.” Hbr: Murat KILIÇ