Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

ÇİFTÇİNİN UMUDU DÖKÜLÜYOR!

ÇİFTÇİNİN UMUDU DÖKÜLÜYOR!

Fındıkta görülen aşırı dökülme hasada sayılı günler kala üreticiyi tedirgin ediyor.

Fındık hasadına sayılı günler kala fındıkta görülen dökülme üreticiyi tedirgin ediyor.
Haziran ayında dalları tartmayan fındıktan eser kalmazken, dökülmenin rekolteyi büyük oranda etkilemesi bekleniyor.
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, fındıkta ciddi anlamda dökülme gözlemlendiğini belirterek, ?fındık çuvala girmeden hiç kimse şu kadar ürünüm var demesin? dedi.

FINDIKTA AŞIRI DÖKÜLME ÇİFTÇİYİ TEDİRGİN ETTİ!
Fındık hasadına sayılı günler kala fındıkta küllenme hastalığına bağlı olarak dökülme yaşandığını açıklayan Tütüncü, dökülme ve çotanaklarda görülen kararmanın rekolteyi ciddi anlamda etkileyebileceğini belirtti.
Bu yıl bol ve bereketli bir fındık var derken, üreticinin dökülen fındıkla şok içerisinde olduğunu ifade eden Hasan Tütüncü şunları söyledi:
?Fındıkta son yıllarda görülen külleme hastalığı bu yıl kendini az gösterecek derken, hasada az bir süre kala yeniden ortaya çıktı. Haziran ayında görülmesi gereken dökülme yeni yeni gerçekleşiyor. Çiftçiler ne kadar ilaçlama yapsalar da külleme hastalığı yeniden hortladı. Külleme hastalığı fındık çotanak saplarında çürümeye neden oluyor ve ürün dökülüyor. Çiftçilerimizden gelen şikayet ve bahçelerde yaptığımız tespitlerde dalda görülen fındık yarı yarıya dökülmeye başladı. Dalda kalan fındıklarda ise Kara Karamuk, Sarı Karamuk ve gelişim bozukluğu gözlemlenmekte. Bir çotanağın neredeyse üçte ikisi Karamuk. Üreticilerimiz fındık harmana inmeden, çuvala girmeden fındığım var demesin.?