Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

ÇİFTÇİYE BÖYLE Mİ SAHİP ÇIKACAKTINIZ?

ÇİFTÇİYE BÖYLE Mİ SAHİP ÇIKACAKTINIZ?

Son zamlarla mazot ve benzin fiyatlarının 34-35 tl ye kadar yükseldiğine dikkat çeken Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün "Mazotun yarısı sizden yarısı bizden” diyenler. Böyle mi çiftçiye sahip çıkacaktınız?” dedi.

Son zamlarla mazot ve benzin fiyatlarının 34-35 tl ye kadar yükseldiğine dikkat çeken Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün “Topraklarımız verimli, adam diksen adam yetişir, mazotun yarısı sizden yarısı bizden” diyenler..! Böyle mi çiftçiye sahip çıkacaktınız?”diyerek serzenişte bulundu.  

 “Çiftçilerin haykırışlarına sessiz kalıp, kulak vermedikçe açlık ile mücadele etmek zorunda kalacağız.” diyen Başkan Ergün açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır, aksi takdirde girdi fiyatları ve enflasyondaki artış sonucu gıda fiyatlarının yükselmesi durdurulamaz.     Milletvekillerimizi de çiftçilerin sorunlarına çözüm üretme konusunda göreve davet ediyoruz. Halk pazarlarını gezip, hasat programlarına katılmakla çiftçinin yanında yer almış olmuyorsunuz. Çiftçileri sadece seçim zamanında hatırlamasınlar. Çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını TBMM’ye taşısınlar, Tarım Bakanı ile görüşsünler. Çiftçi ekmeyi, üretmeyi bırakırsa ne gıda fiyatlarına müdahale edebilirler, ne de rahat rahat seçilip meclise gidebilirler. 
Tarımda kullanılan mazotun fiyatının artması tarımsal ürün arzına vurulan en büyük darbelerden birisidir. Devamlı artan talebin karşılanamaması, enflasyon gıda sepetinin yüzde 25’ini oluşturan gıda fiyatlarında artışı getirecek, enflasyon yükselecektir. Geliri zaten düşük olan üreticilerimiz mazot fiyatlarına yetişemeyecek, üretim sekteye uğrayacak, artan gıda fiyatlarından tüketicilerimiz de olumsuz etkilenecektir.”dedi.

“FINDIĞIN MALİYETİ 105 TL” 
Tarımsal üretimin sürdürülebilmesi ve sorunun kökten çözümü için mazottaki ÖTV ve KDV toptan kaldırılması gerektiğini söyleyen Başkan Ergün “Fındık ürünü için yapılan maliyet hesabına göre 1 kg. fındığın maliyeti 105 TL olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde diğer ürünlerde de maliyetin oldukça yüksek seviyelerde olacağı tahmin ediliyor. TMO maliyet hesaplarını dikkate alarak alım fiyatlarını üreticiyi memnun edecek düzeyde almalıdır. Üreticilerimizin mağdur olmaması ve üretime yönelebilmesi için 2023 yılı mazot desteklerinin artırılması, geçen yıl olduğu gibi ödemelerin erkene çekilmesi için çalışma yapılmalıdır. Fakat geçen yıl yapılan ve çok sağlıklı olmayan ayni ödemeden vazgeçilip, bu yıl mazot destekleri üreticilerimizin hesabına doğrudan aktarılmalıdır. Üreticilerimizin alın terinin karşılığını aldığı bir sezon olmasını ve bereketli bir hasat sezonu geçirmelerini diliyorum.”dedi.