Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRMEYİN!

ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRMEYİN!

Gübre, mazot, ilaç, tohum ve hayvancılık yapanlar için yem fiyatına yetişmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün "Çiftçiyi küstürmeyin" dedi.

    Gübre, mazot, ilaç, tohum ve hayvancılık yapanlar için yem fiyatına yetişmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün "Çiftçiyi küstürmeyin" dedi.
    Ergün, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü "Üretici ürettiği ürünle girdi alamaz duruma gelince çiftçiliği bırakıyor. Çünkü sürdürülebilir olmaktan çıkıyor.
    Son bir yılda:
1-) Amonyum sülfat gübresi %437,
2-) Amonyum nitrat gübresi %371,
3-) Üre gübresi %403,
4-) DAP gübresi % 294,
5-) 20.20.0 kompoze gübresi %261,
6-) Tarımsal sulamada kullanılan elektrik %94,8
7-) Mazot %107,
8-) TİGEM hububat tohumluk %75-100,
9-) Süt yemi %97,1 
10-) Besi yemi %96,5 oranında arttı.
    Girdi maliyetleri çiftçiyi iflasın eşiğine getirmiş durumdadır. Mazot, gübre, ilaç, tohum fiyatlarındaki yükseliş yüzde yüz elliyi geçti. 
    Çiftçilere dekar başına verilen gübre desteği yetersiz kalmaktadır. Bizi yönetenler gübre kullanımının azalması durumunda tarımda yaşanacak verim kaybının ya farkında değil ya da bilinçli olarak bunu görmezden geliyor. Gübre desteğinin diğer ülkelerde olduğu gibi mutlaka arttırılması ve bu dönemde ödenmesi gerekiyor.  Çiftçi ekim döneminde eğer gübre alamazsa, gübre kullanamazsa bu önümüzdeki sezon üretimin azalmasına ve daha büyük bir krize neden olması çok açık ve nettir.
    Milletvekillerimizi de çiftçilerin sorunlarına çözüm üretme konusunda göreve davet ediyoruz. Halk pazarlarını gezip, hasat programlarına katılmakla çiftçinin yanında yer almış olmuyorsunuz. Milletvekillerimizi, bu zor günlerde çiftçilerimizin yanında olmaya davet ediyorum. Çiftçileri sadece seçim zamanında hatırlamasınlar. Çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını TBMM’ye taşısınlar, Tarım Bakanı ile görüşsünler. Çiftçi ekmeyi, üretmeyi bırakırsa ne gıda fiyatlarına müdahale edebilirler, ne de rahat rahat seçilip meclise gidebilirler. 
    Bir yıllık artışa bakarsak bu çiftçi için çok büyük maliyet kalemi. O nedenle birçok küçük üretici gübre kullanımını düşürecek. Gübre olmadan verim ve rekolte artmaz.
    Devlet kooperatifler aracılığıyla ya da direkt kendi gübre üreterek, kar gözetmeksizin uygun fiyattan üreticiye vermelidir. Bu yıl verimlilik düştü. Eğer böyle devam ederse daha da düşer. Hatta yüksek borç nedeniyle üretim yapmaktan vazgeçen çiftçiler var. Kalanlar da küserse işler hepten zora girer. Çok çok acil müdahale şart…"