Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Çöpten beslenen inekler tehlike saçıyor

Çöpten beslenen inekler tehlike saçıyor

Başlarında çoban olmadan bırakılan inekler beslenmek için ilçeye ait çöplüğü mesken edindi. Büyük bir sürü halinde çöpte beslenen inekler hem hayvan sağlığı hem de insan sağlığı açısından tehlike saçarken ineklerden elde edilen süt ve süt ürünleri ise paz

Samsun’un Terme ilçesi Yalı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ilçe çöplüğü başı boş ineklerin beslenme alanı oldu. Sağlıksız ortamda beslenen hayvanlar insan ve hayvan sağlığı açısından tehdit oluşturuyor. Çöplük etrafında inek sürüleri gözden kaçmazken, çöpe atılan atıklardan beslenen inekler ise sağlıksız koşullarda besleniyor. Büyük çöp yığınları arasında poşetlerin içerisinden ne yediğini bilmeden beslenen hayvanların zehirlenerek ölmesi ise kaçınılmaz bir sonuç oluşturuyor.

Çöpten beslenen ineklerin insanlara ve hayvanlara ne gibi zararlar oluşturabileceği sorusunu cevaplandıran Terme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, “Benim de ilk defa karşılaştığım bir durum olması nedeniyle bu konu hakkında şunları söylememiz doğru olur. İnsan sağlığı açısından, çöpteki kimyasal maddeler, bozulmuş gıdalardaki küfler yani mikro toksinler, sütte kalıntı bırakabilir ve uzun vadede bu tür sütleri tüketenlerde beslenmeye bağlı çeşitli bozukluklar oluşturabilir”.

Çöplerden beslenen hayvan, öncelikle kendi sağlığını tehdit edeceğini belirten Demir, “ Hayvanların midelerinde erimeyen plastik mamuller,poşet,bez torba gibi cisimler  vücutlarında tıkanmalara neden olmaktadır. Çivi, iğne ve tel gibi metaller de öncelikle mideye sonra kalp ve akciğerlere batarak hayvan sağlığı açısından geri dönüşümsüz hayati tehlikeler  oluşturur.Yine bu yabancı maddeler son midede birikerek zamanla topaklaşarak bir plastik top büyüklüğüne kadar ulaşabilmekte ve hayvanın bağırsak geçişinde tıkanmalara da sebep olabilmektedir. Çöplüklerde beslenen hayvanlar kendileri hasta olmasa bile çöple temas sonrasında buralardan aldıkları patojen mikroorganizmaları çöplükten kendi barındıkları yerlere gelene kadar taşıyarak dolaylı olarak taşıyıcılık yaparlar ve halk sağlığı açısından önemli tehlike oluşturabilirler. Çöplerden beslenen hayvanların sağlıklarında olabilecek sorunlar öncelikle hayvan sahibi vatandaşlarımız, sonrasında ise ülke ekonomimiz için önemli kayıplardır. Bu nedenlerle hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin, hayvan bakım ve beslenmelerine azami dikkat göstermeleri büyük önem arz ettiğini” belirtti.