Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CUMHURİYET MTAL´DEN MESLEK TANITIMI

CUMHURİYET MTAL´DEN MESLEK TANITIMI

Terme Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Terme Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, alanında eğitim gören öğrenciler yeterliliklerini kazanmaya devam ediyor.

Terme Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek-İçecek Hizmetleri bölümü hakkında bilgi veren bölüm öğretmeni Demet Topaloğlu, ?Bu alan, bireylere temel bilgileri içeren bilgi ve beceriler ile yiyecek-içecek hizmetleri sektöründeki mesleklere ilişkin özel mesleki bilgi ve becerileri kazandırıyor. Ayrıca çevredeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, çağdaş, teknolojiyi kullanabilen, problem çözebilen, alanında kazandığı bilgi ve becerileri doğru kullanarak sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli ürün ve hizmeti sunabilen, uygulama sonuçlarını izleyerek değerlendiren ve gerekli önlemleri alabilen, araştırma yaparak her konuda yenilikleri takip eden ve hayata geçirebilen, bütün kaynakları etkili ve verimli kullanarak maliyet hesabı yapabilen, kendi iş yerini kurma düşüncelerini faaliyete geçirmeyi planlayan, tekniğe uygun üretim yapabilecek bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.?dedi.
Bu bölümü seçen öğrencilerin karşılaşacağı alan dalının mutfak olduğunu belirten Topaloğlu ?Bu dalda, öğrencilerimize mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim veriliyor.?dedi.

OKULDA EĞİTİM
Yiyecek-İçecek Hizmetleri bölümü alanında öğrenim gören öğrencilerin toplam eğitim süresinden de bahseden Topaloğlu, ?Alan 10. sınıftan itibaren 3 eğitim öğretim yılı olarak planlanmıştır. Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci, alandaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanma,Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının temel yeterliklerine sahip olma, dalın gerektirdiği işleri yapabilme, dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilmektedir.
Okulumuzda 10.sınıfta 6 saat Temel Yiyecek Üretimi ve 4 saat Servis Hazırlıkları dersleri bulunmaktadır. 10.sınıfta öğrencilere dallarla ilgili örnek uygulamalar yaptırılırken, 11.sınıfta mutfak ve pastacılık dallarında teorik ve uygulamalı olarak eğitim verilmektedir. Mutfak dalına ait dersler ise şunlardır; Mutfak Uygulamaları, Türk Mutfağı, Açık Büfe,12. sınıfta da öğrencilerimiz teoride ve uygulamada aldıkları derslerin, uygun işletmelerde stajını yapmaktadırlar.?dedi.

İSTİHDAM ALANLARI
Topaloğlu ?Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrencilerin seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
2. Pastanelerde,
3. Kurum mutfaklarında,
4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,
5. Yemek fabrikalarında,
6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde
7. Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabileceklerini söyleyerek ?Bu bölümden mezun olan öğrencilerin, üniversitede Gastronomi, Konaklama işletmeciliği, Seyahat işletmeciliği, Turizm işletmeciliği, Turizm Rehberliği, Turizm ve Otelcilik, Yiyecek İçecek İşletmeciliği bölümlerini seçebilecekleri bilgisini verdi.