Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

CUMHURİYET’İN 97'NCİ YILI KUTLANDI

CUMHURİYET’İN 97

Bu yıl 97. yılını kutladığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Terme Cumhuriyet ve Milli İrade Meydanı'nda çeşitli etkinliklerle kutlandı.

    Bu yıl 97. yılını kutladığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Terme Cumhuriyet ve Milli İrade Meydanı'nda, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, idareciler, öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile kutlandı.
    Kutlama etkinlikleri kapsamında; 28 Ekim Çarşamba günü Saat: 13.00'te Terme Cumhuriyet ve Milli İrade Meydan'nda çelenk töreni düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından kaymakamlık ve belediye makamlarına ait çelenkler Atatürk büstüne konuldu.
    29 Ekim Perşembe günü Kaymakam Murat Zadeleroğlu, kaymakamlık binasında tebrikleri kabul etti. Akabinde Terme Cumhuriyet ve Milli İrade Meydanı'nda kutlama programı düzenlendi. Programa, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, idareciler, öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, protokol üyelerinin bayram kutlaması sonrası İlçe Kaymakamı Murat Zadeleroğlu günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

“BİZLER ŞANSLI MİLLET OLARAK CUMHURİYETİN BÜTÜN GEREKLERİNE SAHİBİZ.” 
Kaymakam Murat Zadeleroğlu selamlama ile başladığı konuşmasında “Cumhuriyetimizin  kuruluşunun 97. yıl dönümünün onurunu, sevincini ve neşesini hep birlikte yaşıyoruz. Bugün ülkemizin her köşesinde, tüm il, ilçe, köy ve mahallesinde kısacası milletimizin olduğu her yerde milletçe, cumhuriyetimizin kuruluşunun haklı gururunu ve sevincini yaşıyoruz.
    Dünyada adında cumhuriyet olan çok sayıda ülke olsa da maalesef bu ülkelerin çoğunda cumhuriyetin gerekleri, cumhuriyetin şartları eksik. Adları her ne kadar cumhuriyet içerse de cumhuriyetin özünden, ruhundan çok gerideler. Fakat bizler, şanslı millet olarak cumhuriyetin bütün gereklerine sahibiz. Türkiye Cumhuriyeti’ne sahibiz. 
    Türkiye Cumhuriyeti dünyaya örnek, model bir cumhuriyettir. Bizim ülkemizde tüm vatandaşlarımız eşit haklara sahiptir. Gerek Türk siyasi tarihine baktığımızda gerek şuan ki idarecilerimize baktığımızda çoğunun Anadolu'nun yücel kasabalarından yücel köylerinden geldiğini görürsünüz. İşte bu Türkiye Cumhuriyeti’nin güzelliği, bizlere verdiği değerdir. 
    Bugün ilçemizde 2020-2021 eğitim öğretim yılında eğitim gören öğrenci sayımız 10 bin 523'tür. Bizim için bütün öğrencilerimiz eşit değerde olup devlet olarak hepsine eşit değerde aynı imkanları sunuyoruz. Eğer bu öğrencilerimiz, kendi şahsi gayretlerini devletin onlara verdiği eğitimle birleştirirse inşallah onlar da Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst makamlarına gidebileceklerdir. Bu sevinci yaşamak, bütün geçlerimizin bütün vatandaşlarımızın aynı ideallere, büyük hayallere sahip olabilmesinden, cumhuriyetimizin güzelliğindendir.
    Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk diyor ki; “İnsan karakterine, insan yaradılışına en fazla yakışan cumhuriyet sistemidir.” Türk milletinin karakteri bağımsızlıktır. Esir düşmeyen esareti en kötü durum sayan bir millete cumhuriyet yakışır. 
    Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarına baktığımız zaman kıvrım kıvrımdır. Hepsinde milletimizin hatırası, aziz şehitlerimizin kanı, milletimizin alın teri vardır. Bu yüzdendir ki biz bu emanete sahip çıkmak zorundayız. Biz dünyaya nizam verenlerin, dünyaya huzur getirenlerin torunlarıyız. 
        Bugün dünyanın diğer ülkelerinde ezilen mazlum toplumlar, Türkiye bayrakları açıp bizim ülkemizin liderlerinin resimleriyle meydanlara çıkmaktadır. Bu da büyük mazimizin hatırasının göstergesidir. Yani Türk, beklenendir. Bizden dünyada büyük beklenti var. Biz sadece kendi ülke vatandaşımızın değil bütün dünyada ümit, çare bekleyen mazlumların umuduyuz. Tarih ve şuan ki durum bunlara şahittir. Türkiye Cumhuriyeti büyük destanların, kahramanlıkların üstüne kurulmuştur. Cumhuriyetimizi kuran başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyette intikal eden gazilerimizi rahmet ve saygı ile anıyor, aramızdaki gazilerimize de sağlık sıhat diliyorum. Bu vesile ile tüm hemşehrilerimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.”dedi.
    Program, Bülent Çavuşoğu Anadolu Lisesi öğrencilerinden Süleyman Safa Turhan, Gülümser Nas Keleş ve Hasret Kızıltan'ın günün anlam ve önemini belirten şiirlerini okumasının ardından sona erdi.