Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

DENİZ SEZONU BAŞLADI, RİP AKINTISINA DİKKAT

DENİZ SEZONU BAŞLADI, RİP AKINTISINA DİKKAT

Karadeniz sahillerindeki plajlarda, sıkça görülen boğulma olaylarının nedenlerinin başında pek bilinmeyen ´rip akıntıları´ geliyor. Çok iyi yüzme bilenleri bile denizin derinliklerine çeken, saatte 70 kilometre hızla hareket eden bu sinsi ve çok güçlü akı

Karadeniz sahillerindeki plajlarda, sıkça görülen boğulma olaylarının nedenlerinin başında pek bilinmeyen ´rip akıntıları´ geliyor. Çok iyi yüzme bilenleri bile denizin derinliklerine çeken, saatte 70 kilometre hızla hareket eden bu sinsi ve çok güçlü akıntı, çok sığ olan plajlarda da görülüyor.
Karadeniz´de ve özellikle Samsun´da bir çok boğulma vakası meydana geliyor, işte boğulmaların nedeni.

RİP AKINTISI?
Kıyıya ulaşan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşur. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir. Pek çok plajda bu oluşum bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana gelir.
Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi çevresindeki su rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Yüzey çevresi, denizin yüzeyine göre daha kırışıktır.
Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çok hızlı bir şekilde hareket ettiğinden, çok iyi yüzme bilen kişi bile bu akıntıya karşı koyamaz.
Rip akıntıları saniyede 1-2 metre, hatta bazen saniyede 10-20 metre hızla (saatte 35-70 km), 20-30 metre genişliğinde bir hat boyunca denize doğru hareket ediyor ve bu akıntıya kapılan insanlar, çok iyi yüzme bilseler bile, boğulma riskiyle karşılaşıyorlar ki, kıyılardaki boğulmaların önemli bir kısmına bu akıntılar neden olmaktadır.
Akıntıya kapılan insanlar, hızla denize doğru sürüklenmeye başladıklarından, bu anafordan kurtulmak için panik halinde karaya doğru yüzmeye çalışırlar. Oysa en iyi yüzücüler bile rip akıntılarının hızı olan saniyede 10-20 metre yüzemez. Bu akıntıdan ve boğulma riskinden kurtulmak için karaya doğru değil, kıyıya paralel yüzerek akıntı alanından kurtulmaya çalışmak gerekir . Rip akıntılarına karşı nasıl davranılması gerektiği bilinirse, boğulma olayları da azalır.
Uzmanlar dize kadar gelen sığ suda bile aniden oluşabilecek rip akıntısına yakalananların paniğe kapılmamalarını, sahile doğru değil sahile paralel olarak yüzülmesi gerektiği, rip akıntısının bulunduğu alandan ancak bu şekilde çıkılabileceği uyarısında bulunuyor.
DOĞRU OLANLAR
1. Yüzme bilmiyorsak denizde kesinlikle açılmayacağız. Yüzme bilsek bile özellikle dalgaların kıyıya dik olarak vurduğu aşırı dalgalı ve rüzgârlı olan zamanlarda denizden uzak duracağız.
2. Çocuklarımızdan denizde iken gözlerimizi bir an bile ayırmayacağız. Yukarıdaki durumlarda ise küçük çocuklarımızın denize ayaklarını bile sokmasına izin vermeyeceğiz.
3. Rip akıntısı ile karşılaştığımızı hissettiğimizde öncelikle panik yapmayacağız ve kıyıya doğru değil, kıyıya paralel olarak yüzeceğiz.
4. Boğulmakta olan birini gördüğümüzde, eğer yüzme bilmiyorsak ve bu konuda tecrübeli değilsek, kesinlikle müdahale etmeye kalkmayacak ve başkalarından yardım isteyeceğiz.

YANLIŞ OLANLAR
1. Ben çok iyi yüzerim bana bir şey olmaz. Hayır size bir şey olur. Rip akıntısına kapılan biri çok iyi yüzme bilse de boğulabilir. Saatte 70 km hızla giden bir akıntıya karşı kim karşı koyabilir? Şunu kesin olarak bilmeliyiz ki şimdiye kadar bir şey olmamış olması, biz iyi yüzme bildiğimizden değil , güçlü bir rip akıntısı ile karşılaşmadığımızdandır.
2. Ben zaten açılmıyorum ancak belime kadar olan yerde yüzüyorum. Yanlış, çünkü rip akıntıları tam kıyıdan ve bilek hizasından başlar. Bir çok insan ayağı yere basarken, kendini emniyette hissederken boğulmaktadır.
3. Ben insanların kalabalık olduğu yerden ayrılmıyorum, bir şey olursa yardım ederler. Yanlış, çünkü rip akıntılarına bazen insanların kalabalık olarak denize girmelerinin, dalgaları kırması sebep olmakta ve toplu boğulmalara neden olmaktadır. Ayrıca yardım etmeye çalışanların da boğulduğu sık görülmektedir.