Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

DENİZ TURİZMİ ÇALIŞTAYI’NDA SAMSUN’UN POTANSİYELİ MASAYA YATIRILDI

DENİZ TURİZMİ ÇALIŞTAYI’NDA  SAMSUN’UN POTANSİYELİ MASAYA YATIRILDI

Samsun Valiliği tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliğiyle Deniz Turizmi Çalıştayı düzenlendi.

 Samsun'da turizmin çeşitlendirilmesi ve Samsun'un deniz turizminden hak ettiği payı alabilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Deniz Turizmi Çalıştayı, Vali Orhan Tavlı, OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Terzi, Kültür ve Turizm Bakanlığı TGA Ürün Pazarlama Direktörü Ceylan Şensoy, OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, İstanbul Açık Deniz Yat Kulübü Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, Deniz Turizmi Derneği Genel Sekreteri İzzet Uğurlu, Vali Yardımcıları, ilçe kaymakamları, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Tuna’nın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Samsun Valisi Orhan Tavlı “Yeşilden maviye bir yolculuk olan Samsun'da turizmin çeşitlendirilmesi ve Samsun'un deniz turizminden hak ettiği payı alabilmesine katkı sağlamak hedefiyle özellikle Cumhuriyetimizin 100. yılında ve Türkiye Yüzyılı’nda Aralık ayı içerisinde Deniz, Tarih-Kültür, Gastronomi, Spor ve Sağlık Turizmi alanlarında gerçekleştirmeyi planladığımız ve ulusal çapta turizm duayenleri, sivil toplum kuruluşları, dernek ve kulüpler ile üniversitelerden konunun uzmanı öğretim üyelerini bir araya getirecek çalıştaylarımızın ilki olan Deniz Turizmi Çalıştayı’mızı hep birlikte gerçekleştiriyoruz.
Tarım, sanayi, eğitim ve sağlık sektöründe olduğu kadar yaz, kış, doğa, spor, kaplıca, inanç, kültür, tarih ve sağlık turizmi açısından da önemli bir destinasyon olma potansiyeli bulunan Samsun doğası, tarihi, kültürü ve coğrafi konum avantajlarıyla Karadeniz’in ve Kuzeyin yıldızı olarak dikkat çekmektedir.
Turizm Geliştirme Ajansımız tüm ekibiyle birlikte Samsun’un tarihi, doğal güzelliklerini tüm dünyaya tanıtmak üzere müthiş çalışmalar yapmaktadır. Bu yapılan çalışmaların şehrimize katkısını da yavaş yavaş görmekteyiz. Astoria Grande kruvaziyer gemisinin uzun bir aradan sonra Samsun’umuza gelmesi de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin ve tüm paydaşlarımızın yaptığı tanıtımla ilgili. 2024 yılında da kruvaziyer gemisiyle gelen misafirlerimizi 40-50 sefer daha ağırlamak için çalışmalarımızı hep birlikte yapmaktayız. Samsun yerli misafir ağırlama konusunda yüksek rakamlara sahip ama konaklama rakamlarında bazı eksikliklerimiz var. İnşallah 2023 yılında başlatılan tanıtım çalışmalarıyla konaklama sayısında da artışlar sağlayacağımızı ümit ediyorum.
Gastronomide Samsun pidesini ve Samsun tiridini öne çıkarıyoruz ama Karadeniz’in, belki de Türkiye’nin ve dünyanın en leziz balıklarının Samsun’da yenilebildiğini, en yüksek derecede deniz avcılığının Samsun’da yapıldığını paylaşmıyoruz.  Deniz turizmi derken bunu da unutmamak gerekiyor.
Uzun sahili, temiz deniz ve kumsalları ve mavi bayraklı plajlarıyla Samsun, bugünkü çalıştayımızın konusunu oluşturan Deniz Turizmi konusunda da son derece uygundur. Deniz Turizmi açısından Karadeniz ve Samsun sahil şeridi elbette diğer bölgelerden kısmen farklılık göstermektedir. Belki Akdeniz ve Ege’de aradığınız şeyleri bulamazsınız burada ama doğal kıyıları, huzurlu ve doğal plajlarıyla turistleri cezbetmektedir. Genellikle yerli turistler tarafından bilinen bu güzellikler inşallah Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve turizm paydaşlarımızın topyekûn Samsun’u tanıtımıyla yabancıların da ilgisini çekecektir.
Astoria Grande adlı Rus kruvaziyer gemisinin buraya gelmesi bir başlangıç sadece. Sefer sayılarını artırarak Samsun'un güzelliğini dost ülkelerle paylaşmayı düşünüyoruz. Kruvaziyer turistleri buraya hayran kalmış. Samsun'a Avrupa'dan da çok misafir almaktayız. Sağlık turizminde de misafirlerimiz çok farklı ülkelerden gelmekte.
Deniz Turizmi Çalıştayı’mızın ülkemize, Samsun’umuza ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ederken, siz sektörün duayenlerinin çalıştaya büyük bir katkı vereceğinize inanıyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz, şerefler verdiniz." dedi.