Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

DİZİ VE PROGRAMLAR UZMANLARI TEDİRGİN EDİYOR

DİZİ VE PROGRAMLAR  UZMANLARI TEDİRGİN EDİYOR

Televizyonda yayınlanan dizi ve programların her geçen gün gündemi belirliyor olması ve eğilim göstermesi uzmanları tedirgin ediyor.

Halk arasında sürekli olarak gündem yaratan dizi ve programların içerikleri uzmanları tedirgin ediyor. Yayınlanan programların sıkı sıkıya takip edilmesi, gerek aile içi, gerekse iş hayatında olumsuzluk yaratabiliyor.
Eylül ayında açılan yeni TV sezonu hakkında tavsiyelerde bulunan Uzm. Psikolog Ömür Cansu Şahin, programların sürekli olarak takip edilmesi, gerek yetişkinlerde, gerekse çocuklarda, günlük hayatlarında zorluk yaratabilecek hal ve hareketlere eğilim göstermelerine sebep olabileceği için, TV programlarına mesafeli durulmasını ifade etti.
Aile Danışmanı Uzm. Psikolog Ömür Şahin, ?Toplumuzda sıkça kullanılan bir deyiş vardır, her şeyin fazlası zarar şeklinde. Bu konuyu da aslında buraya oturtmamız lazım. Fakat detaya girecek olursak, TV programlarının ve özellikle dizilerin, aile içinde çok farklı sorunlar yaratabileceği ihtimalini söylemek yanlış olmaz? dedi.
Şahin, ?Bu en masum haliyle bir boş zaman değerlendirme seansı olarak görülebilir fakat toplumun dizi izleyen kesiminin büyük bir kısmına baktığımızda durumun bu kadar masum olmadığını söylemekten geri duramayız. Bu durumu detaylı incelediğimizde öncelikle eğilimin bir özenme unsuru olduğunu söyleyebiliriz. Yani, daha açık konuşmak gerekirse insanlar, kendi hayatlarında gerçekleştiremedikleri bazı durumları TV ekranlarında izleyince, bağımlılık eğilimi arıyor. Bu durum aslında beraberinde daha başka sakıncalara sebebiyet veriyor.
Mesela kitaplarda da hayatımızda yapmak istediğimiz ama yapamadığımız şeyleri okuyabiliriz. Fakat kitap okumak belli bir düşünce seviyesi ve dikkat gerektiren bir eylemdir. Dolayısıyla kitap okuma oranımızın düşüklüğü de bundan kaynaklanır. Fakat TV programları böyle değildir. 2-3 dakikalık bir kesitle bile, yeterli kitle oluşuyor. Aynı şey kitap okuma durumunda olmaz. Bir kitabı ne kadar üsteleyerek tavsiye ederseniz edin, en meraklısı bile okumaya üşenebilir. TV ise hazırdır, görsel zihni kolayca harekete geçirerek potansiyelini dakikalar içinde oluşturabilir? şeklinde konuştu.
?
EVLİLİK VE AİLE HAYATINI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR´
TV dizi ve programlarının evlilik ve özellikle aile yaşantısı içinde çok fazla nitelikli zaman çalabileceğini vurgulayan Şahin, ?Aslında TV dizi ve programları konusunda en belirgin zararın nitelikli vaktin harcanması olarak tanımlayabiliriz.
Nitelikli vakit diye tanımladığımız vakit ise, eşlerin mesai bitiminde eve geldikleri, varsa çocukların aile hayatını yaşadıkları okul çıkışından eve girdikleri zamanlar olarak tanımlamamamız gerekir.
Bu vakitler ailelerin en kıymetli vakitleridir. Bu vakitlerde sadece TV programlar veya diziler değil, her hangi bir başka meşguliyet de sakıncalar doğurabilir.
Diyalog bir ailenin ve hatta bir bireyin en değerli ihtiyacıdır. Bu tip durumlar diyalogları bozar ve monolog, yani tek taraflı konuşma ve iletişim hali doğurabilir. Bu aile içinde istemediğimiz bir durum olmakla beraber yine istemediğimiz bir durumdur? şeklinde
kaydetti.