Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

EĞİTİMCİ-YAZAR AHMET SEZGİN, ÜNYE İMAM-HATİP LİSESİNDE

EĞİTİMCİ-YAZAR AHMET SEZGİN, ÜNYE İMAM-HATİP LİSESİNDE

Yazar Ahmet Sezgin, kız ve erkek öğrencilere ayrı ayrı yaptığı sohbette Ünye Anadolu İmam-Hatip Lisesinin öğrencilerine ilkokul yıllarından başlayarak okuma ve yazma serüveninden bahsetti.

 Yazar Ahmet Sezgin, kız ve erkek öğrencilere ayrı ayrı yaptığı sohbette Ünye Anadolu İmam-Hatip Lisesinin öğrencilerine ilkokul yıllarından başlayarak okuma ve yazma serüveninden bahsetti. Nüfus cüzdanı (kimliği) olmadığı için ilkokula bir buçuk ay geç olarak kayıtsız gittiğini, gurbetteki babasına 7 yaşında yazmaya başladığı hasret mektuplarıyla yazmayı sevdiğini, ilkokul birinci sınıf öğretmeni Naile Binatlı'nın karne günü verdiği "Tatil Kitabı" hediyesinin okuma hususunda kendisini çok etkilediğini, öğretmeninin yüreğine çok dokunduğunu, 40 yıl sonra Naile Öğretmeni bulup elini öptüğünü anlattı.
 Ahmet Sezgin, kitabın ve televizyonun olmadığı köyde, çocukluk döneminde tabiat, insan ve hayat kitabını okumaya çalıştığını; radyodan, annesinden ve dayılarından dinlediği türkülerin, masalların, manilerin, kıssaların, halk hikâyelerinin, destanların gönül dünyalarını beslediğini ifade etti.
Ortaokulda Ferhat ağabeyinin hediye ettiği "Polyanna" kitabından ve Türkçe Öğretmeni Temel Ayçiçek'in yıllık ödev olarak verdiği Ömer Seyfettin'in "Kızıl Elma Neresi?" hikâyesinden; lisede ise Mustafa Rıfat ağabeyiyle inşaatlarda çalışarak aldıkları Peyami Safa'nın roman ve denemelerinden, İmam-ı Gazzali'nin Kimya-yı Saadet'inden, Mehmet Akif'in "Safahat", Necip Fazıl'ın "Çile", Mustafa Müftüoğlu'nun "Yalan Söyleyen Tarih Utansın", Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin "Marifetnâne", Asım Köksal'ın "Hz.Hüseyin ve Kerbela Faciası" kitaplarından çok etkilendiğini anlattı.
 Üniversite yıllarında okuma alışkanlığının aşka dönüştüğünü, Samsun'da elektriksiz evde kaldığı yılda 200 civarında kitap okuduğunu; mektup, şiir, deneme yazdığını, o yıl ilk ürünlerinin yayınlandığını, okuma ve yazmanın ruhun ve beynin gıdası olduğunu, kültürlü insanların evlerinde zengin kütüphaneye sahip olması gerektiğini, her insanın her yer ve zamanda yanında kalem, not defteri ve kitap bulundurmasının elzem olduğunu ifade ederek Necip Fazıl'ın "Sakarya Türküsü" isimli şiirini okudu.  
Eğitimci-Yazar Ahmet Sezgin, söyleşi sonunda imam-hatipli gençlerden bazılarına "Aşk Medeniyetine Yolculuk" isimli kitabını imzaladı.
Ahmet Sezgin, program hakkında şöyle dedi: "Okuma ve yazma konusunda güzel ve anlamlı bir söyleşi oldu.
Özellikle de kız öğrencilerin ilgisi ve heyecanı yüksekti.
Ünye Anadolu İmam-Hatip Lisesinde görev yapan Erkan Kesimoğlu, Mehmet Uzun, Hüseyin Dikici, Ahmet Bilgü, Vehbi Ateş isimli değerli öğretmen kardeşlerimle bu program vesilesiyle görüşüp sohbet etmek, hasret gidermek anlamlıydı. Beni okula yazar olarak davet eden, söyleşi ve imza programıyla yakından ilgilenen sevgili Erkan Kesimoğlu Hocamdan, emek verenlerden, gençlerimizden Allah razı olsun.”