Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

EKMEK İSRAFINA ?DUR!? DİYELİM

EKMEK İSRAFINA ?DUR!? DİYELİM

Ekmek israfını önleme kampanyası kapsamsında, öğrencilere yönelik seminer düzenlendi.

Terme Cumhuriyet ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine, 15 Şubat Çarşamba günü ?Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası? kapsamında Toprak Mahsülleri Ofisi Samsun Şube Müdürü Derya Şahinler tarafından seminer verildi.
Derya Şahinler ekmek israfıyla ilgili olarak, ?Toprak Mahsülleri Ofisi Türkiye´de ekmek israfını ortaya koyan bir araştırma yapmıştır.
Yapılan araştırmaya göre ülkemizde bir günde 100 bir milyon adet ekmek üretilmekte olup bunun 95 milyon adedi tüketilip, 6 milyon adedi ise israf edilmektedir.
Bu israf nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız 1,546 milyar TL dir. Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmek ile 500 okul, 500 km yol, onlarca köprü, on binlerce konut yapabiliriz. Bir yılını tamamlamış olan kampanya sonunda yapılan araştırmalara göre günde 1 milyon 50 bin adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı. Günlük ekmek israfı 5,95 milyon adetten 4,90 milyona gerileyerek %18´lik düşüş sağlandı. Ekmek israfını önleme kampanyasıyla 2,8 milyar TL tasarruf sağlandı. Yılda 300 milyon değerinde ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı.?dedi.

GÜNDE 4,9 MİLYON ADET EKMEK ÇÖPE ATILIYOR
Günde 4,9 milyon adet ekmeğin çöpe atılmaya devam ettiğini ifade eden Şehinler ?Bu israfın nedeni ise ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, uygun olmayan şartlarda saklanması, bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmamasıdır. İsrafı önlemek için ise ince dilimler halinde sunulması, yemeğin türüne göre tüketebileceğimiz kadar alınması, doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi, bayatlamış olan ekmekleri uygun yöntemlerle değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bayat ekmeklerin hayvanlara verilmesi de israf olarak sayılmaktadır. Sağlımız için tam buğday ekmeği tercih etmeliyiz. Bayatlayan ekmeklerinizi yemek ve tatlılara dönüştürebilirsiniz. Bayatlayan ekmeğin yeri çöp değildir. Ekmeğimizi, emeğimizi ve geleceğimizi koruyalım israf etmeyelim.? dedi.
Seminer sonunda okul öğrencileri tarafından bayat ekmeklerle hazırlanan çeşitli tatlı ve yemekler ikram edildi. Hbr: