Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

ESNAFIN ZOR GÜNLERİ

ESNAFIN ZOR GÜNLERİ

Terme Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Barış Aktepe, fındık fiyatlarının artmayışı nedeniyle ekonominin dibe vurduğunu belirterek, ?Devlet arz fazlası fındığı almalıdır. ? dedi.

ESNAF
ZOR DURUMDA
Uzun süredir fındığın kilogram fiyatının 10 lira 50 kuruştan satıldığını belirten Esnaf Odası Başkanı Aktepe, fındık fiyatlarında istenilen artışın olmayışı hem üreticileri hem de esnafların tepkisini çekiyor. Oda Başkanı Aktepe, fındık fiyatları nedeniyle ekonominin dibe vurduğunu belirterek, devletin bir an önce müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Başkan Aktepe, ?Devletin arz fazlası fındığı alması lazım. Ya TMO, ya Tarım Kredi Kooperatifi ya da FİSKOBİRLİK´i devreye sokmalıdır.? diye konuştu.
Başkan Aktepe, Termeli esnafların çok zor durumda olduğunu da belirterek, ?Terme üretime değil daha çok tarıma dayalı ticaret yapıyor. Fındık fiyatlarının aşırı düşük olmasından dolayı üretici iki yıldır fındığını satamıyor. Bizim ekonomimiz, düğünümüz, bayramımız, hayatımız her şeyimiz fındık. Bizim bundan başka bir gelirimiz yok. Bunu eğer devlet desteklemezse, Karadeniz´in işi kötü. Devlet fındığı ya milli ürün ilan edecek ya da arz fazlası fındığımızı alarak piyasada olacak. Şu anda sadece Terme´de değil Karadeniz´in dört ilinde üretici, zor durumda.? şeklinde konuştu.

İNŞAATTAN
EKONOMİYE SEKTE
İnşaat sektörünün durmasıyla, ustaların ilçeden göç etmesi; ihtiyaç sahibi vatandaşın Terme´de ev bulamaması ve sosyal alanlardan dolayı çevre ilçemiz Ünye ve ilimiz Samsun´a, göç vermesiyle tarımın yanında inşaat da Terme ekonomisini sekteye uğratmıştır. Marketçisinden, giyimine, ayakkabıcısından mobilyacısına tüm esnaf etkilenmiştir.
İnşaat sektöründe de ne yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır, yoksa kanayan parmağımız yerine kolumuzu da kaybedebiliriz. ? dedi.

KOSGEB´in 50 bin liralık faizsiz kredisine Terme´den 500 esnafın başvurup 5 kişiyi çıkmasını eleştiren Esnaf Odası Başkanı Aktepe, devletin kredi limitlerini artırması gerektiğini belirtti.