Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

ERGÜN: ÜRETMEYEN BİR ÜLKENİN AKIBETİ BATMAKTIR

ERGÜN: ÜRETMEYEN BİR ÜLKENİN AKIBETİ BATMAKTIR

Çeltik tarlalarında hasadın başlamasına yaklaşık 1,5 ay kaldığını hatırlatan Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, TMO'dan 2021 çeltik alım fiyatını erken açıklamasını istedi.

    Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, 2021 yılı üretim sezonunda çeltik tarlalarında hasadın başlamasına yaklaşık 1-1,5  ay kadar bir süre kaldığını hatırlatarak TMO'dan 2021 çeltik alım fiyatını erken açıklamasını istedi.
    Ergün, konuyla ilgili açıklamasında "    Bu yıl mevcutta  çeltik ekili alana ek olarak yaklaşık 700 dönüm daha çeltik ekimi yapılmıştır. Tarım Bakanlığımızın tohum destek programı kapsamında yüzde 75’i bakanlıkça karşılanmak üzere 14 ton çeltik tohumu hibesi yapılmıştır. 
    Ayrıca pandemi sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Ülkemizde ekilmeyen bir karış toprak kalmamalı’ diyerek başlattığı üretim seferberliğine tüm Türkiye'de olduğu gibi Termeli çiftçilerimizde iştirak etmişlerdir.
    Yurtdışından çeltik ve pirincin, TMO gibi özel şirketlerde, sıfır gümrükle ithalat etmesi nedeniyle, fiyatların 80 kuruş-1 TL arasında geri gelmesine neden oldu. Gübre fiyatlarında, yüzde 60-yüzde 100 arasında bir artış yaşanırken; ilaç ve tohumda da, belli bir artış yaşandı. Girdilerde yaşanan artışa bakıldığında, yeni üretim sezonunda yüzde 60 oranında pahalı bir üretim yapılacak. Dışarıdan ne olduğu belli olmayan ürünler gelmesi ve bunların yerli ürünlerle karıştırılarak, raflarda yerini bulması ile bölgenin önemli tarımsal ürünleri gün geçtikçe para etmeyecek hale gelmiştir. Yağış oluyor sel oluyor, güneş çıkıyor kurak oluyor. Her sene istisnasız çiftçilerimiz mağdur ediliyor. Defalarca her platformda haykırdığımız gibi tekrar ediyoruz, ‘Üretmeyen bir ülkenin akıbeti batmaktır.’ Zevkle üreten, çalışkan çiftçilerimizi her geçen gün küstürüyor ve tarımdan uzaklaştırıyorlar. Yetkililerin bu durumu ciddiye alarak takip etmesi gerekmektedir.
    Girdi maliyetleri dikkate alındığında 1 kg. çeltiğin üretim maliyeti yaklaşık 5-5,5 tl arasında değişmektedir. TMO şuan çeltiği 3,5 tl den alım yapıyor. Üretim maliyetleri ile TMO’nun alım fiyatı karşılaştırıldığında çiftçi 2 tl zarardadır. TMO 2021 çeltik alım fiyatını erken açıklamalıdır.
TMO, çiftçiden çeltiği alacaksa üretim maliyetlerini dikkate alarak  bir fiyat belirlesin alsın, bizde onların çiftçiyi nasıl koruduğunu görelim."ifadelerine yer verdi.