Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Evci ve Sakarlı´yı Sel Vurdu Geçti

Evci ve Sakarlı´yı Sel Vurdu Geçti

Terme´nin Evci ve Sakarlı Mahallelerinde aniden bastıran yağmurla, ev ve işyerleri sular altında kaldı. Metrekareye 94 kilo düşen yağmurda, şans eseri can kaybı olmadı.

Edi­ni­len bil­gi­ye göre olay 1 Ağus­tos günü 14.00 su­la­rın­da baş­la­yan yağ­mur akşam sa­at­le­rin­de şid­de­ti­ni ar­tı­rır.
Saat 21.00 su­la­rın­da et­ki­si­ni gös­te­ren aşırı yağ­mur­la Evci´yi Çam­lı­ca´ya bağ­la­yan köprü yı­kı­lır.
Yı­kı­lan köprü ve kök­le­rin­den ay­rı­lan ağaç­lar Evci De­re­si üze­rin­de­ki köp­rü­de tı­ka­nır. Su­la­rın Evci Köp­rü­sü üze­rin­den ani taş­ma­sı ile Evci mer­kez­de­ki ev ve iş­yer­le­ri sular al­tın­da kalır. Şans eseri ölü­mün ol­ma­dı­ğı su taş­ma­sın­da kü­çük­baş hay­van­lar telef olur­ken, bü­yük­baş hay­van­lar zorla kur­ta­rıl­dı.
Olay ye­ri­ne giden AFAD ekip­le­ri­ni n ça­lış­ma­la­rı gece bo­yun­ca devam eder­ken; ha­zır­lık­sız ya­ka­la­nan Ma­hal­le sa­kin­le­ri ancak bir gün sonra günün ilk ışık­la­rıy­la kova ve kü­rek­ler­le te­miz­lik iş­le­ri­ne baş­la­ya­bil­di.
Yol­la­rın çök­tü­ğü selde ener­ji nakil hat­la­rı­nın ha­sa­rı ile çev­re­ye bir gün sonra kıs­men elekt­rik ve­ril­me­ye baş­lan­dı.
Yol­lar­da mey­da­na gelen yı­kıl­ma ve çö­kün­tü­le­re karşı be­le­di­ye ekip­le­ri ona­rım ya­par­ken; içme su­la­rı­nın da ke­sil­di­ği ma­hal­le­ye Kı­zı­lay Terme Şu­be­si ye­tiş­ti.

?KEMER KÖPRÜLER YAPILMALI?

Ma­hal­le sa­kin­le­rin­den Ha­ya­ti Bö­lük­baş, 1964 yı­lın­dan beri sü­rek­li fe­la­ket­le baş­ba­şa kal­dık­la­rı­nı be­lir­te­rek, ?bu ta­bi­ki Allah´tan fakat biz de ön­lem­le­ri­mi­zi bi­linç­li bir şe­kil­de al­ma­lı­yız. Bütün dere ke­nar­la­rı ağaç ye­tiş­tir­me alan­la­rı. Bütün köp­rü­ler ayak­lı ol­du­ğu için et­raf­ta­ki kö­kün­den kopan ağaç­lar köp­rü­ler­de tı­kan­ma ya­pı­yor. Bun­lar köp­rü­yü yı­ka­rak diğer ikin­ci bir köp­rü­nün önün­de baraj oluş­tu­ru­yor. Yıl bu­la­ma­yan su, et­ra­fa hızlı bir şe­kil­de taşma ya­pı­yor. geç­miş yıl­lar­da ol­du­ğu gibi bugün bu­ra­da ya­şa­nan su taş­ma­sı yine aynı şe­kil­de ol­muş­tur. Bu­ra­la­ra ke­sin­lik­le kemek köp­rü­ler ya­pıl­ma­lı. Ayak­lı köprü ya­pıl­dı­ğı müd­det­çe bunun önüne ge­çil­me­ye­cek­tir.?dedi.

BİZİ BA­TI­RAN
BU KÖP­RÜ­LER
Ma­hal­le sa­kin­le­rin­den Ka­di­fe Özmen te­sa­dü­fen evde ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­te­rek ?Eve gel­di­ğim­de bir müd­det içe­ri­ye gi­re­me­dim. Gir­di­ğim­de ise suyun bir met­re­yi aşkın dolup çe­kil­di­ği­ni far­ket­tim. Elekt­rik­li eş­ya­la­rım ve mo­bil­ya­la­rım çamur içe­ri­sin­de kal­mış. Hiç bi­ri­ni kur­ta­ra­ma­dım. Köp­rü­ler bizi mah­vet­ti. Köp­rü­de tı­ka­nan su , taşma ya­pın­ca ev­le­ri­miz sular al­tın­da kaldı. Yet­ki­li­le­rin, bu­ra­la­ra uygun köp­rü­ler yap­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.?di­ye­rek fer­yat etti.

METREKAREYE
94 KİLO YAĞMUR
Met­re­ka­re­ye 94 kilo Yağ­mur Olay ye­rin­de ça­lış­ma­la­ra devam eden Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­lis Üye­le­ri Fik­ret Oy ve Recep Ertan, Evci dere ya­ta­ğın­da mah­sur kalan 8 ki­şi­yi gece kur­tar­dık­la­rı­nı be­lir­te­rek, mağ­dur olan va­tan­daş­lar için Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­lis Üyesi ola­rak el­le­rin ge­le­ni so­nu­na kadar ya­pa­cak­la­rı­nı be­lirt­ti­ler.Saski Kanal İşleri Daire Baş­ka­nı Muh­lis Ye­şil­yurt, İçme Suyu Daire Baş­ka­nı Cihan Gür­ler, bir met­re­ka­re­ye 94 kilo yağ­mur su­yu­nun düş­tü­ğü­nü be­lir­te­rek, ?Bu bir afat­tır. Ölü­mün ol­ma­ma­sı se­vin­di­ri­ci ol­mak­la bir­lik­te büyük bir şans­tır. Cu­mar­te­si günü Miliç 1 köp­rü­sü­ne bi­ri­ken ağaç­la­rın te­miz­len­me­siy­le suyun deniz yö­nü­ne akışı sağ­la­na­rak Evci mer­kez­de­ki su taş­kı­nı gece 23.00 su­la­rın­da çe­kil­me­ye baş­la­mış­tır. Böy­le­lik­le daha fazla ya­şa­na­cak fe­la­ke­tin önüne ge­çil­miş oldu.?di­ye­rek Sas-ki´nin su ve ka­na­li­zas­yon hat­la­rın­da­ki ha­sar­la­rın hızla ya­pıl­dı­ğı­nı ve pazar günü 23.00 iti­ba­rıy­le ma­hal­le­ye kıs­men su ve­ril­me­ye baş­lan­dı­ğı­nı be­lirt­ti­ler.