Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

FABRİKALARDA ÇELTİK ALIMI BAŞLADI

FABRİKALARDA ÇELTİK ALIMI BAŞLADI

Türkiye çeltik üretiminin %20´sini gerçekleştiren Samsun´da, 2016 hasadı başladı. Bayram tatili fabrikacıların yüzünü güldürdü

Princiyle meşhur ve prinçte damak tadına önem veren Terme´de 2016 yılı çeltik hasadı başladı.
Yılın 6-7 ayı tarlada çamur balçık içinde mücadele veren üretici, emeğinin karşılığını almak istiyor.

?TARLALAR VERİMLİ ANCAK RANDIMAN DÜŞÜK?
Terme´de çeltik üretiminin her geçen yıl daha da azaldığına dikkat çeken PİRSAN Prinç Fabrikası sahibi İbrahim Karaçuha, ilçedeki çeltik üretimiyle ilgili fikirlerini şu şekilde aktardı: ?Öncelikle 2016 yılı çeltik hasadı üreticimize hayırlı olsun. Terme, prinçte damak tadına düşkün bir ilçemiz olmasına karşın maalesef üretim her geçen yıl azalıyor. Bunun nedeni ise randımanın düşük olması. Randıman düşük olunca haliyle fiyatlar da düşüyor. Üç yıl önce kg fiyatı 1.8 TL olan çeltiğin bu yıl ki alımı, 1.3-1.6 TL arasında değişiyor. Bilindiği gibi çeltik üretimi zahmetli bir iş. Fiyatlar üreticiyi tatmin etmeyince kimse bu zahmete girmek istemiyor. Bu da üretimi düşürüyor. Terme´de çeltik üretimindeki diğer bir sıkıntı da, aile ziraatının yapılması. İlçemizde Trakya´daki gibi geniş çeltik tarlaları görmek imkansız. Arazilere parça parça ekiliyor. Bu da üretimi olumsuz etkiliyor?dedi.

TMO: ÇELTİK %14 RUTUBETE KADAR KURUTULMALI
2016 yılı çeltik hasadının 5 Eylül tarihi itibariyle Güney Marmara, Trakya ve Karadeniz Bölgelerinin birkaç noktasında başladığını belirten TMO, hasadın 19 Eylül´den itibaren artarak devam edeceği bildirdi.
TMO resmi internet sitesinde ?Hasat edilen çeltikler, kurutma işleminden sonra piyasaya arz edileceğinden henüz serbest piyasada fiyatlar oluşmadı. Üreticilerimiz, hasat ettikleri çeltiklerini pazarlamada sıkıntı yaşamamaları için %14 rutubete kadar kurutmaları menfaatlerine olacaktır. TMO, alıma yönelik tüm hazırlıklarını tamamlamış olup piyasaları yakından takip etmektedir. Hasat ve piyasa durumuna göre politikalarını uygulamaya koyacaktır.?açıklamasına yer verdi.