Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

FINDIK KURDU, YEŞİL KOKARCA VE KÜLLEMEYE DİKKAT

FINDIK KURDU, YEŞİL KOKARCA VE KÜLLEMEYE DİKKAT

Ülkemizde önemli bir ihraç ürünü olan fındığın Karadeniz Bölgesinin de başlıca tarımsal geçim kaynağı olduğunu aktaran Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, üretim zamanlarında meydana gelen fındık kurdu, yeşil kokarca ve küllemenin, fındık üretiminde v

Ülkemizde önemli bir ihraç ürünü olan fındığın Karadeniz Bölgesinin de başlıca tarımsal geçim kaynağı olduğunu aktaran Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, üretim zamanlarında meydana gelen fındık kurdu, yeşil kokarca ve küllemenin, fındık üretiminde verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğini söyledi.
Fındıkta oluşan bu zararın önlenmesi amacıyla uygun zamanda,uygun miktarda ilaçlama yapmanın hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Ergün konuyla ilgili şu açıklamadan bulundu ?İlkbahar aylarında özellikle mayıs ayında, fındığın mercimek iriliğine ulaştığı ve hava sıcaklığının 200C derecenin üstüne çıktığında bahçede gözlem ve inceleme çalışması yapılmalıdır. Bu çalışma her dönüm için rastgele en az 1 ocak belirlenerek sabahın erken saatlerinde dalların altına çarşaf gererek dalın sirkelenmesi ile düşen böceğin sayısına göre (fındık kurdu 1 adetden fazla ise, kokarca 1 adetden fazla ise) ilaçlamaya karar verilir.
Yapılacak fındık kurdu ilaçlaması ile yeşil kokarca zararlısı kontrol altına alınarak engellenebilmektedir. Son yıllarda etkili olmaya başlayan fındık mantari hastalığı küllemede ise bahçelerin yapraklarında sonradan oluşan sarı renkli, dairesel, yarım santimetre çaptan daha büyük lekeler görüldüğü anda ilaçlamaya karar verilmelidir. Bu üç zararlının kontrol altına alınamadığı durumlarda tekrardan 2. ve 3. İlaçlama yapılabilmektedir. Uygulanacak ilaç seçimi ve ilaç dozu hakkında bakanlığın yetkilendirdiği bakanlık personelleri ve ziraat odası teknik elemanlarına başvurabilirsiniz.?