Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

FINDIK VE FINDIKÇI SAHiPSiZ

FINDIK VE FINDIKÇI SAHiPSiZ

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, ´Fındığın yabancı tekellerin insafına bırakılamayacağını´ öne sürerek, hükümeti fındığa ve fındıkçıya sahip çıkmaya çağırdı.

TMO´nun piyasaya iki ay geç girmesiyle hem üreticinin hem de ülkenin büyük kayıplara uğradığını belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, ?TMO piyasaya alıcı olarak ekim sonunda değil de eylül başında girse ve kademeli olarak fiyat artırsaydı fındık bugün 20 liranın çok üstünde olurdu. Para yabancının cebine değil üreticinin cebine girer ve Türkiye´ye çok daha fazla döviz gelirdi? dedi.

KUMPASLAR BAŞLADI
Dışarıdaki az sayıda ama organize spekülatörlerin, daha şimdiden 2019 Eylül´ünde pazara inecek olan Türk fındığını ucuza kapatmak için toplantılar yapmaya ve kumpaslar kurmaya başladığını iddia eden Başkan Ergün, şunları söyledi: ?Ben aynı zamanda fındık üreticisiyim. Fındık, Karadeniz köylüsü için vazgeçilmez bir geçim, ülke için de döviz kaynağıdır. Ne yazık ki üretici de ülke de ürününün ve emeğinin karşılığını alamıyor. Organize olmuş az sayıdaki dış alıcı ve onların buradaki iş birlikçileri üreticiyi ve ülkeyi sömürüyor. Köylünün alın teri ve ülkenin hazinesini korumak için devletin eylül ayından önce taban fiyatını açıklaması ve kararlı bir şekilde destekleme alımı yapması şarttır. Devlet bu kararlılığı gösterirse hem dış alıcılar hem de onların buradaki adamları hizaya çabuk gelir.?

DAHA CESUR POLİTİKALAR
Başkan Ergün, ziraat odası başkanlarını fındık konusunda daha gayretli, daha cesur ve kararlı bir politikası izlemeye çağırarak, ?Ya makamın gereğini yapacağız ya da bu makamları gereğini yapacak insanlara terk edeceğiz? diye konuştu. Hbr: Samsun Haber