Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

“FINDIK ALANLARI TEKNİK UYGULAMALARLA İYİLEŞİYOR”

“FINDIK ALANLARI TEKNİK  UYGULAMALARLA İYİLEŞİYOR”

Samsun’da yürütülen “Fındık Alanları Teknik Uygulamalarla İyileşiyor” projesi kapsamında; Canik, Tekkeköy, Çarşamba, Salıpazarı, Asarcık, Ayvacık ve Terme İlçe Müdürlüklerinde görevli elemanlara yönelik eğitim gerçekleştirdi.

    Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliğinde 27 Ekim Perşembe günü düzenlenen eğitim programının sabahki bölümü Çarşamba Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda teorik olarak ve öğleden sonraki kısmı ise Çarşamba İlçesi Mahmutlu Köyü üretici bahçesinde ilçe teknik elemanlarına yönelik uygulamalı olarak gerçekleştirildi.
    Eğitim, Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ümit Serdar ve Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya tarafından verildi.
    Türkiye’nin, Dünya Fındık üretiminin % 65’ini ve ihracatının da % 70’ini tek başına karşıladığını ve bu anlamda fındığın ülkemiz için çok önemli ve stratejik bir tarım ürünü olduğunu vurgulayan İl Müdürü İbrahim Sağlam proje hakkında yaptığı açıklamada 
“İlimizin, 2022 yılı itibarıyla toplam 1.203.629 dekarlık alanda 112.301 ton üretim ile Ülkemiz üretiminde % 16’lik payı bulunmakta ve Türkiye’de üretim olarak 2. sırada yer almaktadır.
Bakanlığımızın desteklediği stratejik ürünlerden olan Fındıkta, 2021 yılında 33.635 üreticiye, 494.924,297 da alanda 84.137.130,49 TL alan bazlı destekleme ödemesi yapılmıştır. Türkiye’de ortalama dekara fındık verimi 90 kg civarında olup, İlimizde bu rakam Türkiye ortalamasının biraz üzerinde olmasıyla birlikte halen daha verimliliğin istenen düzeyde olmadığını ve ancak yetiştiricilikle ilgili doğru teknik uygulamalar sayesinde verimliliğin artırılmasının mümkün olabileceğini söylemek yanlış olmaz.
İşte bu kapsamda, Eylül 2022 ve Eylül 2024 tarihleri arasını kapsayacak şekilde 2 yıl olarak planlanan bu Projemiz ile; Fındık yetiştiriciliği yapılan 13 ilçemizde, 500 mahallede oluşturulacak örnek fındık bahçelerinde en az 1.000 fındık üreticisiyle hedeflenen verim ve kalite artışının sağlanması planlanmıştır. Proje kapsamında kullanılacak alet- ekipman ve makine temin ihalesi İl Müdürlüğümüzce 23.02.2022 tarihinde yapılmış ve Projenin toplam bütçesi 451.199 TL olup Fındık üretimi yapılan 13 ilçemize de alet- ekipman dağıtımı yapılmıştır.” dedi.
    Eğitim Toplantısına; İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ümit Serdar ve Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, ilçe müdürleri ile teknik elemanlar katıldı.