Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

FINDIK FİYATLARI SEZON BAŞLAMADAN AÇIKLANMALI

FINDIK FİYATLARI SEZON  BAŞLAMADAN AÇIKLANMALI

2022-2023 sezonunda fındık fiyatlarının sezon başlamadan açıklanmasını isteyen ziraat odası başkanları “Çiftçiler her türlü zor şartlar altında üretime devam etmektedir. Verilecek fiyat çiftçilerimizin yüzünü güldürmelidir.

    İlkadım İlçesi'nde Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda  Samsun Ziraat Odaları İlk Koordinasyon Kurulu Toplantısı' yapıldı. Toplantıda üreticilerin sorunları masaya yatırılarak çözüm önerileri konuşuldu. 
    Toplantıda bir araya gelen başkanlar, fındık fiyatlarının  sezon başlamadan açıklanmasını talep ederken TMO tarafından 2022-2023 sezonunda fındık alımı yapılması gerektiğini de vurguladılar.

     ÜRETİCİLERİN TALEPLERİ 
    Sorun ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda üreticilerin talepleri de konuşuldu.
    Üretici isteklerini şu şekilde sıraladı:
    “-Çiftçilerimizden her tarla için farklı elektrik aboneliği istenmektedir. Bu durum çiftçilerimizin altından çıkamayacağı bir külfet doğurmaktadır. Çiftçilerimize bu konuda her türlü kolaylık sağlanmalıdır. Ya tek abonelikle farklı tarlalarda farklı saatler olmalı yada tek abonelik her tarlaya taşınarak sulama yapılabilmelidir.
    TMO tarafından 2022-2023 sezonunda fındık alımı yapılmalıdır. Fındık fiyatları sezon başlamadan açıklanmalıdır. Fındık alımı sorasında çiftçilerimize her türlü kolaylığın sağlanması için TMO Bölge Müdürlüğü ile görüşme yapılmalıdır. 
    Çeltik ekim alanları köyler mahalleye dönüştüğü için 50 metre mesafe 500 metreye çıkmıştır. Bu durum çeltik ekim alanlarının daralmasına sebep olmaktadır. Çiftçilerimiz ceza ödemek zorunda kalmakta. Mesafelerin çiftçilerimiz lehine yeniden belirlenmesi gerekmektedir.
    Buğday hasadı için de biçerdöverlerin fiyatlarının belirlenmesi gerekmektedir. 
    Çiftçilerimizin kuraklıktan etkilenmemesi için D.S.İ tarafından sulama kanallarının faaliyet geçene kadar kılçık kanallara su verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda barajlarda gerekirse sulamada kullanılmalıdır.
    Çiftçilerimizin önemli masrafları içinde olan motorin fiyatları uygun olarak sağlanmalıdır. Ayrıca çiftçilerimize ödenen mazot ce gübre desteği fiyatları güncellenmelidir. 
    Çiftçiler her türlü zor şartlar altında üretime devam etmektedir. Çiftçilerimiz ürettikleri ürünleri satarken stopaj ödememelidir.”